Když vánoční strom do tmy září. Podle čeho vybírat?

Autor: Jana Černá

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Advent a Vánoce. To je čas rozzářených dětských očí, ale i stromečků. Jak se o ně starat, obléknout do svátečního, aby nám dělal radost až do Tří králů?

Někdo opráší z krabice umělý stromek, další vyrazí už o tomto čase vybírat čerstvý. Stromečky nabízí jak obchodní domy, tak stánkoví prodejci. Pokud máme možnost, můžeme si jedličku, smrček či borovici uříznout na plantáži. Koupit si můžete i stromeček v květináči. „Letos půjdou stromečky asi na dračku,“ řekl pro VIPosobnosti.cz prodejce vánočních stromků ve Vestci u Prahy. „Lidé budou trávit převážné svátky doma, takže poptávka bude velká“. Tady nabízí ve velké ohradě po širým nebem krásné husté kavkazké jedle. Vybírat můžete z různých šířek, výšek. Výhodou je, že mají dole již seříznutý kmen. „Pokud máte možnost uskladnění venku na zahradě, polože ho na zem a obracejte. Natáhne do sebe vlhkost. Na balkóně postavte stromek do kýble s vodou. Jen pozor, aby vám nezamrzla,“ radí zkušený prodejce.

Foto: Pixabay

Čerstvé stromečky se naváží průběžně, a to až do 23. prosince. Ti, kteří mají strach, že by jim mohl oschnout si ho můžou koupit až na poslední chvíli. Cena kavkazké jedle se pohybuje od 1.300 do 1.500 Kč. Ty jsou nejoblíbenější, proto mají krásnou sytou barvu a na rozdíl od smrčků při zdobení nepíchají. Pokud si ho necháte dole upravit, větve nevyhazuje. Nechte si je do vázy. Krásně voní i vypadají i hobliny. Dekorovat je můžete podle vlastní fantazie.

Foto: Pixabay

Stejně jako my se na Štědrý večer budeme oblékat do svátečního, také stromeček si zaslouží, aby vynikl svojí krásou a elegancí. Vybírat můžete z proutěných i skleněných ozdob. Pokud budete chtít stromeček rozsvítit elektrickými svíčkami, dejte je na stromeček jako první. Svíčky z vosku umístěte tak, aby jim nepřekáželi vedlejší větve, stejně jako prskavkám. Výběr dekorací je široký. Záleží na vás, jaké barvě dáte letos přednost.

Foto: Pixabay

Nakonec to není až tak důležité. Nejkrásnější je přeci příjemná atmosféra, vonící františci, cukroví a láska. To jsou hodnoty, které nám adventní čas a Vánoce přináší.

0