Kdybych to byl býval věděl…, říká Andrej Babiš

Alka Hájková

Andrej Babiš | Foto: Agrofert
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Soud ohledně dotací na Čapí hnízdo se již rozběhl. Je Andrej Babiš opravdu nevinen, jak vnímá kroky současné vlády, co by dnes už nikdy neudělal? Nejen to vysvětluje v rozhovoru pro VIPosobnosti.cz.

Pane Babiši, jak vnímáte kroky této vlády?

Je neuvěřitelné, jak nekompetentní tato vláda je. Nerozumí ekonomice a financím a podle toho to vypadá. Tvrdí, že šetří, ale přitom to jsou jen nesmyslné škrty. Soustředí se na výdaje, ale nezabývají se příjmy, naopak se jich vzdávají. Například EET, které jsem prosadil, přineslo do státní kasy 33 miliard a oni ho chtějí zrušit. Přitom kdyby hledali, peníze by našli. Ze starého evropského rozpočtu obdržíme ještě 214 miliard a na dalších sedm let jsme vyjednali 972 miliard. Jenže místo toho, aby vláda tyto peníze čerpala a investovala do naší země a našich lidí, tak investice škrtí a lidem bere peníze. Ministerstvu dopravy vzal pan Stanjura téměř 10 miliard a zdravotnictví 14 miliard.

 

Je děsivé, že ministr zdravotnictví říká, že čekat u lékaře 6 hodin je normální. A zdravotnictví jen pro bohaté? Vše k tomu směřuje. Vypadá to, že koalice chce, aby zdravotnický systém zkolaboval, aby ho mohli zprivatizovat tak, jako to tady ve Středočeském kraji a v jiných regionech udělala ODS. Osobně jsem se zdravotnictví velmi věnoval. Vymyslel jsem a připravil národní boj proti rakovině, ale to pětikoalici příliš nezajímá. V programovém prohlášení se o rakovině zmínili jen jednou. Přitom na onkologická onemocnění ročně u nás zemře 27 tisíc lidí. Nová vláda také zničila strategii očkování, trasování, chytrou karanténu, zato jak posedlá chtěla prosadit kontroverzní pandemický zákon.

Vstoupil jste sám aktivně do politiky. Jak hodnotíte tento krok?

Kdybych věděl, co všechno to obnáší, nikdy bych do politiky nešel. Podcenil jsem to. Ale jen tak se vzdát nechci, jelikož cítím velkou podporu od spousty lidí. A to je zase něco, co mě nabíjí. Asi mě nejvíc mrzí, že se znovu do politiky vrací staré struktury, které řídily premiéra, který byl jejich loutkou a nedomluvil se ani anglicky, potom řídily ministra vnitra a teď jsou zase zpátky a krouží kolem současného premiéra. Politika je zavedený klientelistický, korupční polistopadový kartel, který bychom porazili nebýt médií a hlavně covidu.

 

Čeká vás soud, což je samo o sobě nejen psychicky náročné. Co byste k tomu řekl?

Jsem nevinen a další vyjádření vám dám později…