Karel Havlíček: Demonstrace určitě nejsou ztracená cesta

Alka Hájková

Karel Havlíček | Foto: František Jirásek
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Lidé začínají být zoufalí. Zima přichází. Společně s ní i nedostatek finančních prostředů, obavy z toho, co bude dál. Fiala se svým projevem od lidí distancuje slovy, že oni to zvládnou, jako by se ho to netýkalo. Dává tím signály, že jim nepomůže, kdy padne vláda, proč musíme stále nakupovat na burze v Lipsku? Nejen o těchto tématech v rozhovoru pro VIPosobnosti.cz s Karlem Havlíčkem.

Pane Havlíčku, vám se podařilo v předvolební superdebatě na CNN Prima NEWS s velkým náskokem vyhrát. Čím ?

Nevím, nesledoval jsem to průběžně, ale argumentoval jsem fakty, zatímco vládní činitelé říkali spíš takovou marketingovou omáčku, kterou už všichni slyšeli, ale já jsem se snažil svůj projev postavit na číslech, faktech a poměrně jasném důrazu. Takže možná toto rozhodlo.

Fiala neustále dokola opakuje, že to lidé, ne on, zvládnou. Přichází čas, kdy už to ale zvládat přestávají. Jak si myslíte, že bude situace pokračovat dál? 

Ano, krize už je. Otázkou je, jak se s ní jednotlivé vlády perou. Ta naše upřednostnila rozpočtovou mantru před tím, aby alespoň částečně podpořila domácnosti a firmy. Je pravda, že teď má ta současná nějaká opatření připravená. Ale podle našeho názoru jsou nedostatečná. Zastropování je hrozně vysoké a co hůř: nechala výrobní firmy v oblasti energií i nadále vydělávat gigantické částky a postupovala opačně, tedy stropuje až ceny u obchodníků. Myslím, že nejen rok 2022, ale i 2023 bude naprosto mimořádný a pro celou řadu firem a domácností kritický, protože vláda upřednostňuje svoje zájmy nad zájmy lidí a nad zájmy firem.

Vláda má jednoznačně jiné priority a domnívá se, že firmy a domácnosti unesou vše. Ony samozřejmě musí něco unést. Něco si na sebe vezme vláda, něco firmy, něco domácnosti… Ale doposud vláda v energetické oblasti nepřispěla prakticky nijak, pokud nepočítám sociální oblast, kde čtyři procenta domácností dostala zvýšené příspěvky na bydlení. Ale to je v kontextu, kdy tu máme 4,4 milionu odběrných míst, pod rozlišovací schopnost.

Ceny elektřiny na burze v Lipsku jsou jak na houpačce. Musíme být stále její součástí? 

O tom rozhoduje ČEZ. A ten má v současné době velmi nekomfortní postavení, protože tam má minoritní akcionáře. Buď se s nimi musí vláda domluvit, nebo musí vykoupit akcie. Všechno se dá zvládnout, ale vláda musí jednat. Vláda ani nejedná, ani nevykupuje akcie, jen čeká, že se situace nějakým způsobem sama vyřeší. Ale výsledek je, že Česká republika, která je energeticky soběstačná v oblasti elektřiny a vyváží ji, má dnes vůči ostatním zemím kolikrát vyšší ceny a málokdo pochopí, že ten, kdo od nás elektrickou energii kupuje, dokáže zabezpečit pro své dodavatele a firmy levnější ceny než ti, kteří ji vyrábí. To je úplně postavené na hlavu.

Proběhly dvě velké demonstrace a další se chystají. Myslíte, že něčemu napomůžou nebo něco urychlí?

Demonstrace určitě nejsou ztracená cesta. My je nesvoláváme, my je neorganizujeme ani nespoluorganizujeme, ale respektujeme každého, kdo tam přijde. Vláda se pochopitelně dostává pod tlak nejenom od opozice, ale dnes už i od médií, zcela jednoznačně od odborné veřejnosti, a dostává se samozřejmě i pod tlak díky všem těmto akcím. Řekl bych, že se jedná o aktivitu všech těch, kteří jsou nespokojeni. Jejich množství roste mimořádným tempem. Podle mého názoru nelze očekávat, že by demonstrací bylo méně. Naopak jich bude spíše víc.

Když jsme spolu před létem mluvili, říkali jsme, že premiér Fiala ve své funkci celé čtyři roky nevydrží. Jak to vidíte dnes?

Nevydrží celé čtyři roky. Na druhou stranu jsem na zemi a myslím, že oni si jen tak rybník nevypustí. O co se jim bude dařit hůř, o to více se budou držet svých postů, takže nečekám rychlý průběh. A osobně si nemyslím, že by je porazila energetická krize nebo válka, spíš je porazí ta pětikoalice, protože je nesourodá a čím dál více se začnou projevovat emoce uvnitř. Ono vládnout v takové krizi ve dvou je náročné, jak jsme si sami vyzkoušeli. A vládnout v pěti, to je absolutně nepředstavitelné. Dnes je spojuje nenávist vůči Babišovi a celé opozici, ale ta, aby vyhráli volby, jim může pomoct spíše krátkodobě. Nemůže jim zabezpečit dlouhodobé a rozumné vládnutí. 

 

Může se stát, že právě někdo z ODS, jak už tomu bylo za vlády Topolánka, půjde nakonec proti této pětikoalici, které je součástí?

Takto spekulovat nechci, opravdu netuším. Ale že se tam vytvářejí frakce, že tam jsou nespokojení lidé, a dokonce i poslanci, se kterými se potkávám v kuloárech, kteří si drží hlavu v dlaních z toho, co vláda provádí, o tom není nejmenších pochyb. Jsem si jistý, že se stejně projevují i uvnitř svých stran. Tlak tedy roste i z interního prostředí jednotlivých stran pětikoalice.