Andrej Babiš: Jak si představuji panovníka?

Alka Hájková

Ing. Andrej Babiš | Foto: Agrofert
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Bývalý premiér oznámil, že se bude ucházet o post prezidenta. Andrej Babiš má s obrovské zkušenosti, a to nejen v obchodním, ale také politickém světě. Je silnou osobností, kterou jedni adorují a druzí nesnáší. Jak si představuje vládce vysvětlil pro VIPosobnosti.cz.

Pane Babiši, kdysi dávno se u panovníků oceňovala určitá životní moudrost. Platí podle vás i dnes?

Asi jak u koho. Jako moudrost by se dal označit selský rozum, kterého se držím, a zároveň se snažím vnímat pocity a nálady druhých. Kniha Mžik od Malcolma Gladwella pojednává o tom, co cítíte, vidíte, co vás napadne ve chvíli, když jste s tím druhým. Cítíte jeho energii, dodává vám ji, nebo naopak ji odčerpává a tím vás unavuje? A toto jsou, společně se selským rozumem, velmi důležité věci. Umožní vám během chvilky odhadnout, koho máte zrovna před sebou. Jsou součástí emoční a sociální inteligence.

Jak to tedy dnes s tím selským rozumem vládců je?

To je složité, protože v našem parlamentním systému je někdy těžko říct, kdo vlastně vládne. Jistě, můžete být premiér, ale v poměrném systému, který je ve většině evropských zemí, potřebujete téměř vždy k vytvoření vlády nějakou koalici. Je škoda, že nemáme stejně jako v USA nebo Británii většinový systém, kde vítěz voleb sám spravuje zemi. A lidé, kteří si jej zvolili, pak přesně vědí, kdo je za co zodpovědný a po čtyřech letech ho buď zvolí znovu, nebo ne. V koalici vznikají třenice a souboje, jeden se vymlouvá na druhého a nakonec se neprosadí skoro nic. A to je vlastně celoevropský problém. Ve Francii mají prezidentský systém, který je určitě lepší. Všichni vědí, že politická odpovědnost je na prezidentovi.

 

3