Josefa Abrháma doprovázely do Nebe slzy i velorex

Jana Černá

Josef Abrhám a Libuška Šafránková | Foto: se souhlasem České televize
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

V 82 letech nás navždy opustil skvělý herec, kamarád, otec i manžel Libušky Šafránkové. Dnes se Josefu Abrhánovi přišli poklonit a vzdát úctu nejen kolegové, ale také široká veřejnost. Kostel se otevřel ve 12.00, mše začala ve 13:00. Místa k sezení byla pouze pro pozvané. Syn svému otci vystrojil krásný a důstojný pohřeb.

Pohřební síně většinou zdobí květiny a fotografie. Před kostelem  sv. Anežky České v Praze je tomu ale dnes jinak. Je zde vystaven také velorex, který neodmyslitelně pařil k jednomu z nejúspěšnějších filmů, kde Abrhám exceloval v roce 1981, a to Vrchní prchni. Napsala jej dvojice Svěrák–Smoljak. „Josef Abrhám byl herec jak se patří a člověk jak se patří. Navždy na něj budu vzpomínat,“ vysekl na pohřbu poklonu herec a scenárista Zdeněk Svěrák. Na pohřeb proto dorazila také Dáda Patrasová, která si v tomto filmu zahrála.  Podle herce Jana Hrušínského zemřel Josef Abrhám na jeho svátek „Jan Hrušínský je Přemysl,“ podivila se jedna ze čtenářek.

Mezi smutečními hosty byl Jiří Krampol,  Jan Kačer, Petr Nárožný, Jiří Bartoška, Jan Hřebejk, Martin Dejdar ale i Eliška Balzerová, která nedávno kritizovala Abrhámovu fotografii v médiích. „Bylo to velmi nevhodné, fotit Pepíka v takovém rozpoložení na pohřbu své manželky. On celkově těžce nesl bulvár, dokonce natolik, že se v herectví začal upozaďovat,“ řekla smutně doktorka Čeňková, která si s Arnoštěm střihla velmi úspěšnou roli v seriálu Nemocnice na kraji města. Na pohřeb přišel i ředitel České televize Petr Dvořák. Právě tato televize odvysílala téměř všechny seriály, inscenace, ve kterých Josef Abrhám se svojí paní Libuškou hrávali.

Hana Maciuchová a Josef Abrhám | Foto: Se souhlasem Česká televize

Další kolegyně, se kterou si zahrál Josef Abrhám v Nemocnici na kraji města je herečka Andrea Čunderlíková. Právě kvůli Ině se doktor Blažej v seriálu rozvádí se svojí manželkou, kterou ztvárnila Hana Maciuchová a odchází od rodiny. „V první řadě bych chtěla vyjádřit upřímnou soustrast jeho rodině. A pak se musím přiznat, že mě to zasáhlo. Vím, že s tím nic nenadělám,“ sdělila herečka těsně po skonu Josefa Abrháma.

Další hvězdou seriálu byla vrchní sestra Huňková, kterou velmi úspěšně ztvárnila Iva Janžurová. I ona přišla vzdát svému hereckému kolegovi hold. Na pohřeb dorazilo mnoho hereckých hvězd, ale i někteří z řad umělců, kteří  se s hecem neznali. „Většina těch rádoby celebrit se tam jde stejně jenom předvádět,“ diskutují čtenáři na sociálních sítích.

Dodejme, že noblesní, slušný a elegantní člověk, Josef Abrhám se narodil 14. prosince 1939 ve Zlíně a zemřel 16. května v mělnické nemocnici bude všem, kteří milovali jemnost, profesionalitu, ale i humor chybět.

0