Josef Abrhám odešel za svojí manželkou Libuškou

Jana Černá

Josef Abrhám a Hana Maciuchová | Foto: se souhlasem České televize
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Za svojí ženou Libuškou odešel do hereckého Nebe úžasný člověk a herec, Josef Abrhám. Bylo mu osmdesát dva let. Proslavil se předeším ve filmu Vrchní prchni, ale také nezapomenutelné roli primáře v seriálu Nemocnice na kraji města. Divadelní prkna, ale i rodina tak přišla o noblesního, hodného člověka a herce.

Jeho významnou rolí byl také profesor ve filmu Marečku, podejte mi pero. S lehkostí a umem ztvárnil jak humorné, tak vážné role, a to jak na divadle, tak filmových a seriálových rolí. Tento výjimečný herec získal v roce 2020 získal Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru činohra. Se svojí manželkou, herečkou Libuškou Šafránkovou ztvárnil mnoho neopakovatelných rolí.  Jednou z nich byla komedie Cesta do Jilji. Nakonec patřili k nejstabilnějšímu páru a prožili společný svůj manželský život od roku 1976 až do smrti Libušky, a to 9. června 2021. Přesto, že hrával záletníky, a to především jako doktor Blažej v Nemocnici na kraji města, svoji ženu Libušku nadevše miloval. Právě její smrt Abrháma psychicky a fyzicky začala ničit.

Libuše Šafránková, Josef Abrhám | Foto: Česká televize

 

Zpráva o skonu Josefa Abrháma zasáhla nejen širokou veřejnost, ale také jeho přátele, kolegy a všechny kteří si vážili jeho mistrovského herecké talentu. Na jeho špatný zdravotní stav před časem upozornil Jiří Krampol, který pro VIPosobnosti řekl: „Je mi to nesmírně líto, podle mě už bez Libušky nechtěl dál žít, nemůžu ani mluvit, promiňte.“ Další osobností, která na tohto herce zavzpomínala, byl Jiří Adamec.: „Nikdy jsme spolu sice nic netočili, ale byl to skvělý herec, je mi to moc líto. Jeho zdravotní stav opravdu nebyl dobrý,“ řekl nám režisér. Připomeňme, že hrál také skvěle na klavír a zpíval, ale i fotografoval. R.I.P. jeho památce. Právě v tomto čase si v sobotu na ČT3 můžou diváci připomenout neodolatelného, charismatického, vzdělaného a charakterního primáře Blažeje v seriálu Nemocnice na kraji města. Nakonec, takový Josef Abrhám opravdu byl.

 

0