Andrej Babiš: Vzpomeňme, co udělal agrárník Švehla první den po vyhlášení první republiky v roce 1918

Autor: Alka Hájková

ing. Andrej Babiš | Foto: hnutí ANO
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

V exkluzivním rozhovoru pro VIPosobnosti.cz vysvětluje Andrej Babiš, co by zrychlilo inflaci, proč není možné úplně ochránit úspory, kde je problém, že vláda neumí řešit současnou krizi, jak vnímá boom s fotovoltaikami.  A co očekává od nového guvernéra ČNB?

Pane Babiši, v létě nastupuje do ČNB nový guvernér. Jaké kroky očekáváte od Aleše Michla, budou pro naši ekonomiku příznivější, pokud ano, v čem?

Aleš Michl vstupuje do funkce guvernéra ČNB po krátké době, kdy tam působil jako člen bankovní rady. Domnívám se, že by mohl do fungování centrální banky vnést nové pohledy. Bude hodně záležet na tom, jak se mu podaří spolupracovat s aparátem banky, který pokládám za velmi konzervativní a do značné míry odtržený od reálného ekonomického života.

Nezávislost centrální banky je jistě důležitým prvkem jejího fungování, ale neměla by být vykládána jako naprosté oddělení od toho, jak fungují a žijí naše firmy. V tomto směru očekávám větší pochopení pro jevy, které v ekonomice probíhají, zejména v současné době nadcházející ekonomické krize.

Může v jeho funkci dojít k obratu monetární politiky (oslabování české koruny) a pokud ano, jak by se to projevilo?

Nechtěl bych se pouštět do takových spekulací. Jak už jsem uvedl, bude velmi záležet na tom, kdo budou i další nově jmenovaní členové bankovní rady i na tom, jak centrální banka bude analyzovat budoucí stav české ekonomiky. Proč by při tom mělo docházet k oslabování české koruny? Takový vývoj by přece ještě dále zrychlil inflaci. Domnívám se, že k takovému vývoji nedojde, že se situace na devizovém trhu uklidní.

Více zde: Andrej Babiš: Tohle jsem ještě nikomu neřekl

Současná inflace se blíží k 15 pct. Jak by si měli lidé chránit své úspory?

Při tak vysoké inflaci nelze zcela ochránit úspory před určitým oslabením. Lidé by měli více využívat diverzifikaci svých úspor – tedy nemít všechny peníze jen na bankovních účtech, ale měli by využívat i možností investic do některých bankovních investičních fondů. Profesionální management těchto fondů může zajistit zhodnocení vložených financí.

Neustále se zdražuje, a to nejen pohonné hmoty, ale také jídlo… Jak by v tomto ohledu mohla pomoci vláda?

Vláda by měla především přestat jen přihlížet k tomu, co se v ekonomice děje a začít se aktivně zapojovat do vývoje ekonomiky. Ono nestačí jenom vysílat signály a týdny vyčkávat. Lidé potřebují pomoc okamžitě, je třeba jednat – a to už se musí vědět, jak a co konkrétně udělat. Co třeba zavést nějaký strop pro základní potraviny?  Vzpomeňme třeba, co udělal agrárník Švehla první den po vyhlášení první republiky v roce 1918 – zakázal vývoz obilí. A nová republika neměla starosti s potravinami pro své občany.

A proč na rozdíl od jiných států tuto situaci flexibilně neřeší?

Domnívám se, že pasivita české vlády je především vyvolána její nepřipraveností na tento vývoj. Zřejmě se její členové domnívali, že postačí jen kritizovat minulá rozhodnutí naší vlády a všechno špatné jen svádět na Babiše. S takovou lacinou kritikou vystačili v prvních týdnech, ale jak čas plyne, ukazuje se, že nic jiného ve svém repertoáru nemají.

Proto tato vláda neumí řešit ani dodávky plynu, ceny elektrické energie, ani rychle rostoucí ceny potravin, pohonných hmot. Přitom varování, co se stane či může stát, od podnikatelů, majitelů firem dostávají dostatek. Nakonec poslední měsíční data o dynamice průmyslové výroby jsou už dostatečně varující – propad objemu nových zakázek o desetinu meziročně v reálných číslech, stejně jako pokles výroby v automobilovém průmyslu.

Součástí zdražování je také energetika. Nejen firmy přechází na alternativní zdroje. Vidíte ve fotovoltaikách budoucnost?

Jako určitý doplňkový zdroj ano. Ale v našich podmínkách jen sotva mohou být významnějším zdrojem. Nezapomínejme, že v zimních měsících je výkon fotovoltaik jen sotva desetinou instalovaného výkonu, a to po dobu několika málo hodin a ještě navíc musí svítit slunce. Bez baterií, resp. možností úschovy vyrobené elektřiny je nelze provozovat. Pokud pak spočítáme veškeré náklady, zjistíme, že je to poměrně drahý zdroj, který se bez dotací neobejde.

Více zde: Fotovoltaika jako nezávislý zdroj s výhodami, a to i přes zvýšení

ing. Andrej Babiš exkluzivně pro VIPosobnosti.cz