Jiří Adamec o Karlovi Svobodovi: Byl protřelý mazák a vyhlášený hitmaker

Autor: Pro VIPosobnosti exkluzivně Jiří Adamec

Skladatel Karel Svoboda | Foto: Alan Pajer
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Televizní inscenace a seriály Jiřího Adamce podkreslovala hudba Ladislava Štaidla, tehdejšího šéfa orchestru Karla Gotta. Později režisér spolupracoval také s Karlem Svobodou. Jak na tohoto geniálního skladatele Jiří Adamec dnes vzpomíná?

Oba skladatele tehdy dělil v Jevanech od sebe jen plot. „Karel Svoboda byl jevanským sousedem Ládi Štaidla, ten byl, snad to tak můžu říct, můj kamarád a „dvorní skladatel“ mých prvních úspěšných televizních opusů. „Zkoušky z dospělosti“ byl seriál, který znamenal můj vstup mezi ty televizní režiséry, o nichž se vědělo a autorem hudby byl právě Láďa. A já měl celou tu dobu, co jsem s Láďou Štaidlem intenzivně spolupracoval, pocit, hraničící s jistotou, že to bylo Karlovi trošku líto.“ vzpomíná dnes Jiří Adamec na seriál, ve kterém si hlavní roli zahrál Jan Čenský.

O Svobodovi bylo známo, že je perfekcionista, člověk, který hudbě zasvětil celý život. Díky svým úspěchům a finančním možnostem si pořídil ve své vile vlastní studio, vybavené špičkovou technikou. „Karel byl nejen vyhlášený hitmaker, ale i protřelý mazák ve scénické hudbě, jezdil tvořit do Západního Německa, měl dokonale vybavené studio, prostě bylo jasné, že je stvořenější pro tuhle práci než Láďa. Ten byl především kapelníkem svého orchestru, který doprovázel Karla Gotta. Nic víc, nic míň, “ popisuje režisér a dál vypráví: „Karel mě často zval k sobě do Jevan, a když jsme pracovali u Ládi, přišel k němu do studia jen tak pokecat…byl to báječný muzikant a bylo moc fajn s ním být. Byl mimořádně pracovitý a taky hodně ctižádostivý. Rád by byl u všeho, kde se ve scénické hudbě něco dělo, protože tvorba písniček ho už tak docela nenaplňovala. Říkal, že tohle už má za sebou, a především práce na velkých televizních cyklech v Německu v něm vytvořila pocit, že právě hudba k filmům, tv inscenacím a seriálům je práce pro hudebního skladatele nebo spíš práce, tvořící hudebního skladatele.“

Jeden z dalších úspěšných seriálů v režii Jiřího Adamce byla Dlouhá míle. Tady dostal velký sportovní, ale i herecký prostor opět Jan Čenský, kterého i tento seriál dostal do podvědomí diváků a v podstatě nastartoval jeho úspěšnou dlouholetou hereckou kariéru. „Leccos jsme spolu udělali, několik televizních filmů i inscenací, ale k seriálu jsme se spolu dostali až v roce 1989-90. Ten seriál se jmenoval Dlouhá míle. Asi to není můj nejvýznamnější umělecký televizní čin, ale tím, že jsem na něm pracoval s Karlem, se pro mě stal nezapomenutelným.“ Spolupráce režiséra Jiřího Adamce a skladatele Karla Svobody se dostala nejen díky pracovní spolupráci, ale i společným zážitkům také do přátelské roviny. „Pracovně jsme se spolu sešli ještě mnohokrát. Opět jsme se k jedné společné chystali. Už jsem si ji s lítostí vyškrtnul z diáře.“ uzavírá svoji vzpomínku na skladatele, který by se 19. prosince 2018 dožil 80. let.

0