Jan Kanyza: Jako majitel čehokoliv bych brzy zkrachoval

Jana Černá

Jan Kanyza | Foto: Marek Pátek
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Herec Jan Kanyza nedávno oslavil 76. narozeniny. Za svůj život ztvárnil mnoho rolí, jako malíř namaloval mnoho krásných obrázků, které byly vystavovány v mnoha zemích světa. Inspiraci hledá dodnes především ve Francii, kde má také svůj ateliér. Ilustruje také knihy pro děti. Svůj charismatický hlas propůjčil například hvězdám Georgi Clooneymu a Michel Placidovi.

Jan Kanyza si zahrál v mnoha inscenacích i seriálech. Mezi nimi byly i Hříchy pro páteraKnoxe nebo Ordinace v růžové zahradě. Právě v ní ztvárnil roli nekompromisního majitele nemocnice. Ing. Viktor Hofman se prezentoval v této roli jako bývalý politik, bezohledný podnikatel, špinavý kšeftař, schopný rétor a diplomat. Díky svému neodolatelnému šarmu i jako nestárnoucí sukničkář. Charisma nechalo vyniknout také jeho vynikajícím manažerským schopnostem. Svoji roli končí jako spekulant a lhář. Právě tyto vlastnosti ředitele Hofmana zničily stejně jako vztah s jeho vnučkou  Klárku Hofmanovou, kterou miloval. Nakonec Hofmana postihla Alzheimerova choroba, na kterou ve švýcarském sanatoriu umírá.

„Ve svém soukromém životě bych nemohl být majitelem čehokoli, protože bych zkrachoval,“ řekl charismatický herec pro VIPosobnosti.cz na křtu fotografické filmové knihy Miloše Schmiedbergera. Majitele nemocnice v Ordinaci v růžové zahradě zahrál bravurně, přesto, že podle jeho slov role v těchto seriálech úplně nedovolují se plně herecky rozvinout.

Jan Kanyza v roli ředitele nemocnice, Ordinace v růžové zahradě | Fot: se souhlasem TV NOVA

V dětství Jan Kanyza hrával klavír, klarinet, ale i saxofon. Později přemýšlel, jestli dá přednost malování, hudbě a nebo herectví. Nakonec na DAMU studoval u Miloše Nedbala herectví. a diváci tak získali jednoho z našich nejlepších herců. Dnes se věnuje především své rodině a malování.

0