Karel byl takový roztomilý snílek, vzpomíná na Mistra Gotta fotograf Jakub Ludvík

Jana Černá

Karel Gott objektivem Jakuba Ludvíka | Foto: z knihy KAREL-příběhy z Trezoru
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Vystihnout správný okamžik, počkat si na výraz i postoj je pro fotografa zásadní. „Zpěvák se cítil jako doma nejen na pódiu, v nahrávacím studiu nebo u malířského stojanu, ale také před objektivy fotoaparátů. Velmi dbal na to, aby každá jeho fotografie byla dokonalá a ladila s produktem, pro který je určena. Nejen výrazem a postojem, ale samozřejmě i oblečením. Věděl, že obal prodává a dodává potřebnou image.“ Tak začíná své vyprávění v knize KAREL-Příběhy z Trezoru Alka Hájková.

Obálka knihy | Foto: Jakub Ludvík

Samotné fotografování se posunulo společně s technologiemi. Kolik existuje soukromých i profesionálních fotek, dnes už nikdo nespočítá. Pro každého, kdo se se zpěvákem vyfotil nebo získal jeho plakát či podepsanou fotografii, byl tento okamžik zážitek, ale i trofej. Čest byla ale také mít možnost fotografovat zpěváka na obal LP, CD, ale i na plakát.

„Za svůj profesní život jsem nafotil mnoho známých i významných osobností. S mnoha z nich mám dodnes přátelské vztahy, za které jsem rád, protože je to velmi příjemná spolupráce spojená s kamarádstvím,“ vypráví v knize přední fotograf Jakub Ludvík, který je autorem mnoha fotografií na LP i plakátech. Portréty osobností ve fotografii Ludvíka zdobí nejednu místnost.  “Jakuba jsem oslovila, zda by neposkytl fotku na titulní stranu knihy. Poslal mi tři. Bylo velmi těžké vybrat jednu. Nakonec jsme s mým synem Kubíkem vybrali tu s kravatou. Působí mile, pozitivně. Karel je na ní usměvavý, prostě takový, jakého ho známe všichni. Ty další od Jakuba najdou čtenáři v knize. Byla by škoda je nezveřejnit,“ dodává autorka knihy Alka Hájková.

Karel Gott objektivem Jakuba Ludvíka | Foto: z knihy KAREL-Příběhy z Trezoru

„S Karlem jsme měli velmi přátelský vztah. Byl a pro mě pořád je hvězda, úžasný člověk. Netrávili jsme čas jen focením, ale také povídáním o životě. Vídali jsme se na společenských akcích. Musím říct, že Karel dokázal neuvěřitelně pobavit lidi kolem sebe. On byl takový snílek a tou zasněnou přirozeností byl strašně roztomilý,“ dodává v knize Jakub Ludvík.

Památečný text pro Jakuba Ludvíka od Gotta | Foto: z knihy KAREL.Příběhy z Trezoru

Jaké bylo setkávání, focení s Mistrem, proč to nikdy to nebylo jen tak, aby si Mistr stoupnul a udělali jsme jen cvak, cvak? Nejen o tom vypráví Jakub Ludvík, ale i další známe osobnosti v nové knize KAREL-Příběhy z Trezoru.

1