Co je to tady za pískle? Michal David tuhle otázku Gottovi po letech vrátil

Jana Černá

Michal David s Karlem Gottem | Foto: kniha KAREL - Příběhy z Trezoru
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

S humorem a respektem zavzpomínaly známé osobnosti na svého kolegu a kamaráda Karla Gotta, a to v knize KAREL – Příběhy z Trezoru. „S Karlem jsme se poznali ve studiu Mozarteum v roce 1976, kdy jsem tady nahrával Janě Kratochvílové, kterou jsem tehdy doprovázel, klávesy. A tam přišel Karel, rozhlédl se a ptal se, co to je tady za pískle,“ vypráví dál své vzpomínky hitmaker Michal David:

Kniha KAREL – Příběhy z Trezoru | Foto: Jakub Ludvík

 

„Karel si často odskočil do jiného žánru. Světa opery a operety. Já jsem měl rád jazz. Spolupráce s ním byla velmi příjemná, a to i když mu neseděly nějaké texty či tóniny. Změnili jsme vždy vše potřebné tak, aby mu to vyhovovalo. Harmonii úplně neměnil.

Mám na toto téma takovou vzpomínku. Příhodu, kterou jsem asi ještě nikdy neřekl. Vždycky, když ke mně Karel přišel do studia, poseděli jsme a pokecali. Dal si u mě oběd. On miloval kachnu se zelím, kterou jsem mu uvařil, dal si k ní pivo nebo červené víno. A to byl šťastný.

Pak jsme šli ke mně do studia, kde jsme nazpívali píseň. Začali jsme ji šperkovat, což znamenalo, že on ji nazpíval ještě popáté, posedmé a tak dále. Když přišel znovu, aby si ji poslechl, nepustil jsem mu ty další, ale vždycky jen tu první verzi se slovy, že ta je úplně nejlepší. Ty ostatní jsem mu zatajil.“ Říká se vzpomínkou na Karlův dotaz o pískleti hitmaker.

Režisér Jiří Adamec a Karel Gott nad virtuálním ping-pongem v roce 2011 | Foto: kniha Karel – Příběhy z Trezoru

 

A jak na to zareagoval Karel, jak by se zpěvákovi žilo v dnešní době, jak se dařilo Karlu Gottovi v tónech vážné hudby, jaké byly Gottovy ‚devadesátky‘, Vyhrál ping-pong Gott nebo Adamec? Nejen o tom vypráví Michal David, Václav Hudeček, Patrik Rokl, Zdeněk Barták, Jiří Adamec a mnoho dalších osobností v nové knize KAREL – Příběhy z Trezoru. Udělejte si na Vánoce radost a pobavte se příjemnými historkami o legendě, která zde zanechala nesmazatelnou stopu.

1