Jak Indie slaví Den nezávislosti? O tuto zemi je velký zájem

Jana Černá

Indický velvyslanec v Praze, Hemanta Kotalvar | Foto: Alena Šulcová
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Indie se opět dostává do bližšího povědomí světa. Nakonec fakt, že premiér Módí je v tomto čase druhý nejoblíbenější politik na světě je toho důkazem. Země britského impéria se právě 15. srpna 1947 rozdělila. A to na hinduistickou Indii a muslimský Pákistán. Cena, kterou zaplatily tyto země byla vysoká. Více jak milión mrtvých a další milióny lidí na útěku. Indové oslavili tento svátek nejen v Indii, ale také na indické ambasádě v Praze, a to za účasti velvyslance Hemanta Kotalvara a mnoha dalších hostů.

Indická ambasáda v Praze | Foto: Alena Šulcová

Indická ambasáda dnes dopoledne hostila více jak sto Indů.  Mezi nimi byla také Indka, žijící celý život v Česku. „Byla jsem ráda, že mě pan velvyslanec pozval. Máme mezi sebou velmi přátelské vztahy,“ říká Alka Hájková. „Měla jsem možnost srovnání oslav naší země a Indie. Neuvěřitelná hrdost, atmosféra, ze které byla cítit nejen pokora… Dnešní oslavy mě vrátily zpátky do mé rodné země, kterou jsem letos navštívila,“ pokračuje pro VIPosobnosti.cz Alka, která napsala o Indii velmi zajímavou knihu: PRAHA-DILLÍ, život mezi dvěma světy. „Jsme rádi, že je o naši zemi takový zájem, jsme na ni právem pyšní,“ řekl v úvodu velvyslanec.

Independence day of India | Foto: Alena Šulcová

Přinášíme vám úryvek z knihy PRAHA-DILLÍ, život mezi dvěma světy:

26.ledna 2023 – Oslavy Dne republiky

Ráno v 6 hodin místního času, tedy se 4,5hodinovým časovým rozdílem, náš Airbus A330-300 dosedl poklidně na letiště Indiry Gándhíové v New Delhi. Byl to skvělý let, bez turbulencí a dalších problémů. Letiště patří k prvnímu dojmu země. Zorientovat se zde bylo velmi jednoduché, a to i přes to, že vnitrostátní a mezinárodní lety od sebe dělí kilometry. Sice jsem byla po nočním letu unavená, ale zvědavost nacítit první sekundy atmosféry naprosto odlišného světa mně nedovolila podřimovat. Pozorovala jsem úředníky za přepážkou, o kterých je známo, že jsou velmi pečlivými a důležitými osobami. Také se podle toho tvářili, ale byli milí. Žádná arogance ani nechuť z obsluhy z nich nečišela.

Lotosový chrám v New Delhi | Foto: Jan Hájek

Jedno z nařízení místní vlády je, že pokud vyjdete z letištních bran, návrat do haly bez platné zpáteční letenky už není možný. Poté, co jsme prošli všemi potřebnými kontrolami, na nás čekal před letištěm řidič, který nás v krátkém čase odvezl do luxusní čtvrti Kalindi Colony v New Delhi, rezidence, která se po dobu pobytu v Delhi stala našim domovem.

Při východu z letiště jsem okamžitě ucítila jinou atmosféru. Energie, které mě nastavily do absolutně jiných módů a vydržely dlouho i po návratu domů. Byla jsem za ně vděčná už proto, že jsme odlétali pár dní před druhým kolem prezidentských voleb, mediální frašky, která nepřinesla nic příjemného.

X

Do Delhi jsme přiletěli v pro Indy velmi významný den. Právě na 26. ledna připadl Den republiky, indický významný státní svátek. Velkými, pompézními oslavami si v tento den připomněli přijetí ústavy z roku 1950, a to po třech letech po vyhlášení nezávislosti Indie. Právě o ni se zasloužil Mahátma Gándhí, který zasáhl do indických dějin a výrazně je změnil. Oslav se zúčastnil také indický premiér Naréndra Módí, který nejenže bydlí ve stejné ulici jako manželé Khemkovi, ale jsou také přáteli.

V den našeho příletu se s námi spojila paní Khemková, doporučila nám se trochu aklimatizovat a vysvětlila nám, že se potkáme až na druhý den, protože se právě účastní oslav své země. Přesto, že princezně je více než osmdesát let, svůj čas má pečlivě naplánovaný téměř po hodinách.

Nová kniha o Indii | Foto: Barbara Ondřichová

 Zážitek dne:

 Indové jsou na své svátky a historii hrdí. A tak v den oslavy 26. ledna se po celé Indii za doprovodu indické hymny vyvěšuje státní vlajka v sídlech státní správy a místní samosprávy a také ve školách, univerzitách a podobných institucích. Nejdůležitější akce se odehrává v Delhi za aktivní účasti prezidenta a předsedy vlády. Součástí programu je pochod lidí zastupujících různé oblasti života, který s hrdostí vyzdvihuje kulturní rozmanitost Indie a také sílu indické armády a ostatních bezpečnostních složek. Prostě něco, co mi v Čechách chybí…

Více se o této mystické zemi, plné zajímavostí, úžasné architektury i lidí dočtete v knize PRAHA-DILLÍ, život mezi dvěma světy.

Indická ambasáda | PRAHA-DILLÍ, život mezi dvěma světy

1