Ivetě Bartošové by dnes bylo 55 let. Jak si ji hýčkal Štaidl?

Autor: Jan Čížek

Iveta Bartošová | Foto: ceskátelevize.cz
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Zpěvačka se sametovým hlasem by 8. dubna oslavila své 55. narozeniny. Iveta Bartošová profesně vévodila prvním příčkám, které ale narušovali její osobní život plný zvratů. Jej sametový hlas i nestárnoucí hity připomenou právě Knoflíky lásky.

Mladou zpěvačku léta významně profesně podporoval Ladislav Štaidl, hudebník, pod jehož taktovkou léta zpíval Karel Gott. Jejich pracovní vztah přešel do silné intimní roviny, což stálo Štaidla manželství a později starost o syna Artura.

Ladislav Štaidl | Foto: Alena Šulcová

 

„Tento atraktivní, usmívající se muž s dokonalým a dodnes nezaměnitelným účesem i outfitem byl pro ženy velkým afrodisiakem, a tak není divu, že jeho svodům podlehla také Iveta“, píše ve své knize Tanec mezi Mistry autorka a pokračuje: „Nutno podtrhnout, že kromě těchto nepřehlédnutelných atributů byl tento šéf kapely obdařen i velkou pragmatičností, vzdělaností a nadhledem. Jeho inteligentní projev, pevně vládnoucí ruka, organizační schopnosti, znalost marketingu, prostředí ekonomického trhu, ale také (vele)důležitých osob, byly nejen v časech společných začátků s Gottem a jeho muzikanty učiněnou výhrou a spásou. Také bez jeho autority by se v tvrdém, nekompromisním světě showbyznysu a v totalitních časech dalo těžko přežít.“

Iveta působila jako křehká princezna, o kterou je třeba se starat. A tím si přilákala pozornost mnoha mužů. A právě jedním z nich byl hudebník Ladislav Štaidl. „Byl to gentleman, který obdarovával Ivetu pozornostmi. Důkazem toho je například naše náhodné společné setkání v německém Chamu, místním zlatnictví,“ popisuje dál autorka knihy život mezi Mistry.

Poslechněte si hit Knoflíky lásky https://youtu.be/6J0MpTh0h-4

„Štaidl byl duchovním otcem projektů, které tehdy společně vymysleli a zrealizovali a nutno podotknout, že s úspěchem. Láďa měl přehled o všem, co bylo součástí jeho profese. Kapela měla jasný řád“, vypráví Alka Hájková.

Tento nekompromisní řád, který šoubyznys nutně potřeboval ale nevyhovoval Ivetě, a tak brzy nastali mezi touto dvojící spory. Láďa si přál, aby Iveta zůstala doma a byla Arturovi mámou na plný úvazek. Toto přání se Láďovi nesplnilo a nastaly časy, které jsou již veřejnosti notoricky známé. O tom, že Ladislav Štaidl byl skvělý skladatel není pochyb. Nejen pro Gotta napsal nezapomenutelné hity jako Trezor nebo Kávu si osladím, ale také Ivetě Bartošové silné melodie, se kterými vyhrála například také Zlatého slavíka. Skladby jsou dodnes velmi melodické i dobře zapamatovatelné.

Karel Svoboda a Karel Gott | Foto: František Jirásek

 

V těchto dnech vychází album Knoflíky lásky, s jejími největšími hity 1984–2012, které pro ni napsali a otextovali taková esa, jako Karel Svoboda, Ondra Soukup, Zdeněk Borovec či Pavel Vrba.
Iveta Bartošová patřila od konce 80. let k hvězdám české populární hudby. Třikrát se stala zlatou slavicí, vystupovala v úspěšných muzikálech a zahrála si také ve filmu.

Jak jsme již zmínili. Ivetě Bartošové dal osud k dispozici lidsky i umělecky turbulentní, tragicky ukončený, ale muzikou obdivuhodně naplněný život. Letos za touto umělkyní odešel i její kolega, přítel a otec jejich syna, Ladislav Štaidl. Oba tu po sobě zanechali nesmazatelnou stopu, kterou si v podobě jejich umělecké tvorby vždy rádi připomeneme

0