Karel Havlíček: Otevíráme papírnictví i ZOO, další rozvolnění bude postupné

Ing. Karel Havlíček exkluzivně pro VIPosobnosti.cz

Ministr Karel Havlíček | Foto: Ministerstvo průmyslu a obchodu
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy, Karel Havlíček je také podporovatelem malých a středních firem. Jak jim pomáhá v čase pandemie, čeho podle místopředsedy vlády využívá opozice či jak by měl zvládat svoji práci krizový manažer se dozvíte v exkluzivním rozhovoru.

Pane ministře, aktuálně dnes zasedá vláda, která jedná o možném rozvolnění, na které lidé čekají dlouhé měsíce. Na čem jste se shodli?

V tuto chvíli pouštíme zejména to, co bylo umožněno těsně před březnovým lockdownem, další rozvolnění bude to postupné, s ohledem na to, jak se budou vyvíjet pandemické ukazatele. 12. dubna, v pondělí, zahajujeme uvolňování škol, dále provozovny navázané na děti, tj. dětské oblečení a obuv. Současně některé drobné, řemeslné služby a farmářské trhy.

Žijeme v čase Covidu. Lidé jsou závislí na tom, co řeknou, jak rozhodnou politici, jakým směrem se bude jejich život dál ubírat. Očekávají jasné informace, kterými by se mohli řídit, event. jim přizpůsobit život, kariéru. Jak vnímáte tuto velkou a nečekanou zodpovědnost?

Odpovědnost, kterou tato vláda má, je zejména v této době obrovská. Ano, lidi se upínají ke všem rozhodnutím, která jsou vydaná. Jsme v naprosto neuvěřitelné době, která tady nikdy předtím nebyla. Nejen my, ale celý svět. A nikdo s tím nemá zkušenosti. Museli jsme odizolovat ekonomiku, společenské aktivity, sport, kulturu, vzdělávání atd. Jsme zavřeni rok doma. Nemůžeme vydělávat, pracovat.

Lidé prožívají neuvěřitelné příběhy. Jsou frustrovaní. A teď s touto situací musíte denně pracovat, což je velmi náročné. Mně nevadí stres ani výzvy. Naopak mě popohání. Máme obrovské množství podporovatelů, kteří mi denně píší, ale jsou stovky, tisíce lidí, kteří mě kritizují a dehonestují. Ale nechci a nemůžu se nechat v této situaci vyprovokovat. Nesmíme se nechat zviklat, musíme rozhodovat a slušně všem trpělivě vysvětlovat, proč tyto kroky děláme.

Toho ale dokáže opozice velmi dobře využít, až zneužít. Jakékoliv naše rozhodnutí je podrobené naprosto zdrcující kritice, která často nemá žádné opodstatnění. To by mi ani nevadilo, kdyby si nebrali jako rukojmí lidi.
Tvrzení, že všechno je špatně a nic se nedaří, situaci jen zhoršuje. Samozřejmě, že je tu chaos. Zavřený je celý svět, a to samo o sobě už je chaos. Ale to, že se vlastně vše degraduje, nepřispívá k atmosféře ve společnosti. Jestliže opozice v této době fanaticky shazuje každé naše rozhodnutí, přispívá tím k nestabilitě. Je to vidět i na preferencích, čísla jednotlivých stran jsou hluboce pod jejich očekáváním, proto sestavují různé kolace, o kterých za pár měsíců nebo let nebude nikdo vědět My jsme tady čtyři roky a stále si držíme silnou pozici. Covidu a všem restrikcím navzdory. Každé straně by čísla strmě klesala. Máme kolem 25 procent, což po roce izolace není málo. Takže nervozita opozice roste a hledá způsoby, jak nás sestřelit. Což si myslím, že je v pořádku, ale nikoliv v době největší pandemie za sto let. Nejdříve bychom měli tuto situaci vyřešit, a pak teprve vést nějaký předvolební boj. Ale to je moje naivita. Je jasné, že toho bude opozice zneužívat a využívat a najde si i média, která jejich „pravdy“ podpoří. To nás ale nesmí zviklat.

Opozice poukazuje na vaše chyby, přichází s návrhy, co a jak by udělali lépe. Dokázala by to, kdyby v tomto čase vládla?

Samozřejmě, že ne. Oni se o vládnutí ani nepokouší. Nechci nikoho kritizovat, ale jenom si představte lidi, kteří jsou v opozici, že by dnes v té vládě seděli. Dál už nemusím nic říkat.

Jste podporovatelem malých a středních firem. Jak se díváte na fakt, že se právě tento segment fatálně hroutí a jak mu můžete pomoci?

Jakože už takhle málo spím, tak z tohoto ještě méně. Celý život jsem byl nejen součástí malého a středního podnikání, ale jejich činnost jsme v asociaci zásadně ovlivňovali, žili jsme tím denně a podařilo se nám tento segment za jednu generaci významně zviditelnit a získat mu solidní podporu. Tisíce těch podnikatelů znám osobně a vím, co nyní prožívají, denně jednám s jejich zástupci, píšou mi.
Vymýšlíme programy podpory, dáváme do toho desítky miliard. Zachránili jsme desítky tisíc firem, ale stejně je mi jasné, že všechny neudržíme při životě. Vím, že jsou mnozí naštvaní, že by chtěli ještě větší podporu, ale na to už prostě není. Kompenzujeme dnes 60 % nákladů plus mzdy, řada segmentů dostala speciální podporu, rozšiřujeme záruky, zvyšujeme bonusy pro OSVČ. Zatím se přes všechny černé scénáře podařilo podnikatele udržet při životě, ale velmi dobře si uvědomuji, že čas se mnohým krátí a pokud se nedostaneme do normálního režimu, neustojí to.

Lidé ze začátku pandemie reagovali jinak. Dnes odmítají dodržovat vaše nařízení s odůvodněním, že jsou chaotická a každý si hájí své zájmy, a proto říká něco jiného. Jak si to vysvětlujete?

Není to o tom, že lidé byli na začátku více pospolitější a teď jsou charakterově jiní. Je to dáno tím, že na začátku se jednalo o něco nového a lidé se semkli. Ale to nevydržíte dlouho. Když v čase zjišťujete, že vám ubývá kapitál, vzrůstá nejistota, bortí se vztahy, ztrácíte zaměstnání. Člověk je pak čím dál tím víc frustrovaný. A fakt, že toto se děje po celém světě, lidi zajímá trochu míň. Samozřejmě, že porovnávají s ostatními státy a vytáhnou jen to špatné, co se u nás děje. My jsme ale tuto situaci nezpůsobili. A když se podíváte na ostatní země i ony s tím mají obrovský problém. Kdyby tato situace byla tak jednoduchá, tak už ji někdo dávno vyřešil.
Nechtěli jsme vytvořit policejní stát, nezaveleli jsme nikdy k tvrdému vymáhaní restrikcí. Spíš jsme to řešili tím, že jsme spoléhali na lidi. A ti nám vyčítali, že nejsme dostatečně důslední jako v Německu, Rakousku, kde jsou obrovské pokuty. Je pravda, že jsme v posledních dnech přitvrdili. A zase se nadává na policii, že se chová nekorektně. Takže cokoliv uděláte, vždycky to někdo zkritizuje. Ale to tak je.
Podstatné je, že situace se otáčí a ve druhém čtvrtletí se díky testům, očkování i fungujícím lockdownům z té situace evidentně dostáváme.

Kdybyste ale nastavili jasná pravidla například na horách, lidé by byli rádi, že můžou s dětmi ven a dodržovali by je. Nakonec shlukování lidí na malém prostoru ve spodní části sjezdovek situaci jen zhoršilo. A to ve všech směrech. Proč to nešlo?

Já to chtěl a prosazoval. Na vládě jsem z titulu ministra průmyslu a obchodu vždycky ten, kdo by raději otevřel s jasnými pravidly, než měl pořád zavřeno s vědomím, že se budou hledat cesty, jak pravidla obcházet. Ale nejde to dělat za každou cenu, proto sice řeknu svůj názor, ale pokud vidím, že by to mohl být z pandemického hlediska problém, řídím se epidemiology. Pokud ale nemají přesvědčivé názory, pak se je snažím přesvědčit. To se podařilo například s průmyslem. Tam jsme byli hodiny před lockdownem a jsem rád, že nakonec jsme prosadili jinou cestu, nechali jsme je v provozu, ale s povinným testováním. Podle mého jedno z nejlepších rozhodnutí vlády v době krize. Skiareálům jsme to vykompenzovali aspoň speciálním dotačním programem, kdy podpora náležela uzavřeným skiareálům po celou dobu zimní sezóny.

Pojďme k vašim resortům. Například v Egyptě se i přes covidovou situaci staví nové hlavní město. Jak je to u vás, máte čas se věnovat své práci?

Resorty musí jet. Máme tu rozpracované aktivity, spoustu podřízených organizací, desítky tisíc pracovníků České dráhy, Ředitelství silnic a dálnic, Správa železnic, Diamo, energetické společnosti atd. Věnuji se své běžné agendě, tj.energetika, průmysl, obchod, doprava,do toho agendě covidové. Pracuji nadoraz a všichni do toho dáváme absolutně všechno. Mám dobrý pocit z toho, že se mi podařilo vybudovat na obou resortech dobrý manažerský tým. Baví mě to, stejně, jako krizový management. Rozhodně mě tato práce nevyčerpává. Je pro mě výzvou. A to, že dostanu denně deset facek, počínaje novináři, konče opozicí, mně spíše motivuje. Pokud kritizuje někdo věcně a vím, že to je člověk, kterého si vážím, poučím se, pokud je to jen politický křik opozice, je to potvrzení, že to děláme dobře.

Mluvíte o krizovém manažerovi. Jaké musí mít vlastnosti, aby zvládal vypjaté a nepředvídatelné situace?

Problém musíte brát jako výzvu. To je základní předpoklad. Nesmíte se zhroutit, v noci budit s pocitem ježiš, to zase bude problém… Musíte jej brát tak, že jej chcete vyřešit, což je elementární předpoklad. Také si nesmíte v té situaci lhát. Musíte k ní přistupovat i s faktem, že se nemusí situace hned zlepšit, a naopak může být ještě horší a na to připravit scénáře
Nesmíte se bát rozhodovat, připravit se na to, že budete trvale pod tlakem a každý vás bude kritizovat, I když to bude bolet, nesmíte se bát do toho v určité chvíli „říznout“. Není možné se za nikoho schovávat, mít strach předstoupit před lidi a říkat negativní věci, tedy i takové, které někoho zklamou. Je to o krizové komunikaci, která musí být jasná a odpovídající situaci.
Důležitým uměním je vzdorovat všem tlakům. To může být i na hranici vydírání. Některé zájmové skupiny nám vyhrožují, že pokud jim nevyjdeme vstříc, půjdou s tím do médií, udělají demonstrace apod. To k tomu patří, musíme si zvyknout na kritiku a vše trpělivě vysvětlovat Nenechat se vyhecovat médii ani sociálními sítěmi. Jejich vliv není tak velký, jak se mnozí domnívají.

Když „zmizí“ covid, co bude vaší prioritou, nač se těšíte?

Ať jsem dělal byznys nebo politiku, vždy jsem to dělal na plný koule. Nevím, co bude po volbách, ale do té doby pojedeme naplno, máme velké výzvy v energetice, dopravě, chci pokračovat v inovační strategii, potřebujeme zajistit pro dopravu peníze na další roky, jinak budou všechna naše projekty ohroženy.

Autor: Alena Hájková