Historie vánočního stromečku a ozdob. Svíčky zářily jen bohatým

Jan Čížek

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Už ve 4.století patřily Vánoce pro křesťany k nejdůležitějším svátkům v roce. Vánoční stromeček, tak, jak ho dnes známe je ale symbolem Vánoc jen 400 let. A tak na Štědrý den jej rodiny stejně jako sebe oblékají do svátečního. Skleněným vánočním ozdobám předcházely sušené plody z ovoce i ruční ozdoby ze dřeva, papíru a slámy. Právě ty společně s koledami, kaprem i staročeským kubou dotvářely tehdejší vánoční atmosféru.

Lidé tehdy měli v domkách málo místa, takže se stromeček zavěšoval od stropu dolů. Kromě svíček, které si mohli dovolit tehdy jen bohatí se rozzářily na stromcích v 18. století. Na stromečku byly pověšeny například medové sušenky, skořápky oříšků a perníčky. Přesné informace, kdy a kde přesně historie těchto zvyklostí vznikla se rozcházejí. Důležité je, že se i v naší době zachovává, dovoluje nám usednout k prostřenému stolu, rozzářenému stromečku a na chvíli se zastavit.

Foto: Pixabay

Dnešní skleněné dekorace se začaly vyrábět kolem poloviny 19.století v Německu. Nejstarší ozdoby jsou ze skleněných vinutých perlí, ve tvaru figurek a zvířátek. Později se vyfoukávaly i koule. Významné sklárny vznikly také u nás, a to především na severu Čech. Výroba vánočních ozdob vyžaduje smysl pro cit i detail. Krásu, originalitu začal obdivovat celý svět, a tak se začaly od nás vyvážet téměř do celého světa. Bohužel v tomto čase mnoho významných a historických skláren z ekonomických důvodů končí a tím tak zaniká krásná tradice a um, který nás proslavil po celém světě.

Česká televize

0