Prestižní adresa Hanspaulka. Bydlel tady i Vlasta Burian

Jana Černá

Vila Vlasty Buriana na Hanspaulce | Foto: Kudy z nudy
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Dnes prestižní adresa Prahy 6, dříve vince. To je Hanspaulka. Čtvrť je pojmenována podle inspektora arcibiskupských statků Hanse Paula Hippmana, který si tady nechal v roce 1773 na místě staré viniční usedlosti postavit barokně-rokokový letní zámeček s výhledem na Prahu. První zámecké vilky se tu začaly stavět teprve v 19. století.

Hanspaulka se rozprostírá na jižní stráni Dejvic. Hanspaulka je významná nejen svými usedlostmi, ale i díky vilám a osobnostem, které v nich bydleli.

Najdete zde například vilu pro rodinu Lídy Baarové anebo vilu Vlasty Buriana. Příběh obou osobností byl podobný, oba byli úspěšní, ve své době velmi bohatí a obdivovaní a oba měli konec života velmi těžký a smutný. Nakonec zmíníme i historii zámečku Hanspaulka, který je spojen s archeologickými začátky Dejvicko-bubenečské pánve a Josefem Antonínem Jírou – mimořádným člověkem, amatérským archeologem přelomu 19. a 20. století.

 

Hanspaulka je také obdélný barokní zámeček typu maison de plaisance. Jedná se o tehdejší zemědělskou usedlost v Šárecké ulici. Je obklopen nádhernou zahradou. V současné době zde sídlí Institut bývalého prezidenta Václava Klause.

Muzeumprahy.cz/VIPosobnosti.cz

0