Expert prozradil tajemství královské červené barvy

Jana Černá

Ilustrační foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Velká Británie a celý svět se loučí s královnou Alžbětou II. Monstróznímu pohřbu přihlíží osobně i v televizích miliardy lidí. Vzhledem k bohatsví královské rodiny peníze při ceremoniálech nehrají žádnou roli. Ani  dnešní rozloučení není výjimkou. Královská rodina ve velmi elegantním dress code, ale i například pozlacených kočárech se tak naposledy loučí se svojí královnou, matkou, tchyní i babičkou.

O pevně zakořeněných tradicích královské rodiny by se dalo vyprávět hodiny. Zajímavou debatu, komentáře k přímému přenosu pohřbu můžou diváci sledovat v přímém přenostu televize NOVA, kterou moderuje dvojice Lucie Borhyová a Rey Koranteng. Do studia si pozvali experta na královskou etiketu, který například velmi zajímavě pohovořil o červené barvě, která dominuje v královském světě:  „Červená barva, respektive její pigment byl velmi náročný na výrobu, proto byl vždy velmi drahý. A tak se tato barva stala známkou luxusu i prestiže. Žezlo, jablko a koruna, které teď symbolicky leží na rakvi bude po pohřbu symbolicky odebrána a Alžběta II. tím bude navždy zbavena vlády,“ říká Ondřej Kubáček.

Důležité bylo také protokolární rozhodnutí, kdo bude doprovázet zesnulou královnu za rakví. Právě její pravnuci se připojí až v samotné katedrále Westminsterského opactví. Malý princ Luise se pohřbu nezúčastní. Již tady čekají na poslední rozloučení nejvýznamnější osobnosti celého světa, a tak loučení může začít. Devadesát šestkrát se ozve zvon. Každé jeho zazvonění připomene rok života Alžběty II., která pro svůj lid byla víc než symbolickou osobností.

1