Čemu měl posloužit Goťák v seriálu Volha?

Jana Černá

Karel Gott ve Slaném | Foto: se souhlasem Česká televize
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Na televizních obrazovkách se představil nový seriál Volha. Vrací se do časů normalizace, doby, která byla pro mnohé koncem jejich kariéry, pro druhé cestou k úspěchu. Standa Pekárek, řidič pro tehdejší Československou televizi by rád vozil Goťáka. Kým vlastně zpěvák v seriálu je?

seriál Volha | Foto: se souhlasem Česká televize

Veselý řidič, který se rád baví, miluje nezávazný sex je především představitelem omezeného egocentrika, který vyniká ve vymýšlení drobných podvodů a triků – jak si nakrást benzín, zfalšovat počet ujetých kilometrů, podvést manželku, zbavit se konkurence. Logicky se pak stává rovněž spolupracovníkem StB (s krycím jménem Volha), který bez jakýchkoliv výčitek svědomí donáší na všechny své spolupracovníky a pasažéry.

Jeho obdiv ke Karlu Gottovi přivede Standu až do divadélka ve Slaném, kde míval zpěvák sérii oblíbených koncertů.  Po chvíli se na obrazovce objevuje scéna, která vykresluje náš tehdejší vztah se Sovětským svazem. A tady najednou zpívá Gott, který byl v této zemi velmi oblíben ruskou píseň „Ja vztretil vas.“ Je tedy Mistr vykreslen v seriálu jen jako idol Pekárka nebo umělec, který posloužil režimu? „Po roce 89 po mně chtěli, abych vrátil titul zasloužilého a národního umělce,“ řekl kdysi do knihy Tanec mezi Mistry Karel Gott. „Komu bych ho ale měl vracet? Na které dveře jsem měl zaklepat a vrátit ho?“ Podivoval se zpěvák, který za svoji profesní kariéru obdržel nejen tituly, ale také mnoho ocenění u nás v zahraničí.

Ocenění od Václava Klause | Foto: Hrad

„Podle mého názoru byl Karel jedním z mála, který nás v tehdejší době v zahraničí velmi dobře reprezentoval. A to jak svým umem, tak společenským vystupováním,“ vzpomíná na spolupráci se zpěvákem producentka Alka Hájková. „Karla adorovalo jeho publikum nejen v německy mluvících zemích i pozdějším Rusku. On sám měl rád své fanoušky, nerozlišoval, ze které země, barvy pleti jsou. Na to byl velmi inteligentní, empatický a samozřejmě obrovský profesionál,“ uzavírá Hájková.

Nahradit Karla Gotta jinou osobností je nemožné. Proto režisér v seriálu Volha jeho postavu s citem jen naznačuje. O to, zastoupit Mistra se pokouší nejen různí imitátoři, ale také zpěváci, kteří si na Mistrovi tvoří svoji image. „Důležité je zaujmout. I když zpívám písně Toma Johnse, Elvise nebo Sinatry, vždy do nich dávám svojí duši, přednes a originalitu,“ říkával často zpěvák.

0