Andor Šándor k Afghánistánu: Obě země mají obrovskou radost, že Američané dostali nakopáno

Andor Šándor exkluzivně pro VIPosobnosti.cz

Andor Šándor | Foto: Jiří Skupien
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Přidat na Seznam.cz

Generál Andor Šándor pro magazín VIPosobnosti.cz rozebral, proč stahování lidí z ambasády připomínalo Saigon, ale i zda Američané zareagovali správně. Kolik nás stál výcvik „papírových“ vojáků,  proč jsme měli odejít dříve a kde naše vláda chybovala?

Pane generále, jaký vliv má změna situace v Afghánistánu na okolní státy? Tím mám na mysli Čínu a Rusko.

Mezi Čínou a Tálibánem existuje evidentně dohoda. Viděli jsme v minulosti delegaci Tálibánu v Číně, kde Tálibán slíbil, že nebude ingerovat do ujgurských muslimů. Moc se to nepublikovalo, ale Čína měla v poslední době s Tálibánem dobré ekonomické vztahy. Nakupovala nerostné bohatství. A pokud jde o Rusko, to považuje Tálibán stále za teroristickou organizaci, ale má od nich zřejmě záruky, že nebudou ingerovat do bývalých postsovětských republik, se kterými má společnou hranici. Pro obě země je samozřejmě obrovskou radostí, že Američané dostali nakopáno. Obě země budou s Tálibánem spolupracovat.

Vy jste zmínil Ameriku. Donald Trump prohlásil, že za jeho vlády by stažení vojsk, které sám intervenoval, probíhalo jinak. Je možné s ním souhlasit?

Takhle to říct může. Otázka je, jak by to udělal v situaci, kdy afghánská národní armáda naprosto nebojuje a vzdává se bez moci. Neumím si představit, jak by to dokázal zorganizovat. Postup Tálibánu by byl vždy takhle rychlý. To je kritika, ale pak je otázkou, jak by to v praxi probíhalo. Možná, že mohl mít s Tálibánem větší dohodu a organizačně zajistit, aby stahování z ambasády nebylo tak překotné a nepřipomínalo Saigon. Ale kritizovat je velmi jednoduché. Otázka je, jaké jsou skutečné možnosti, takže si nemyslím, že by to bylo diametrálně příliš jiné. Američané už válku v Afghánistánu dávno přestali podporovat.

Čtěte také: Andor Šándor: Mám takový pocit, jestli jsme si zase nenaběhli

Role Američanů byla především o financích?

Podívejte. Američané zareagovali po 11. září správně. V roce 2001 došlo k likvidaci výcvikových táborů al-Káida, kde se vycvičilo možná 70 tisíc různých islamistických bojovníků, rozprášili Tálibán. Bohužel neměli žádnou strategii odchodu ze země. Celý pobyt se změnil ve snahu vybudovat stát na principech západní demokracie, která je místnímu obyvatelstvu cizí. Oni sice měli rádi naše peníze, ale nikdy neměli rádi nás. V tom, jak jsme pokrytečtí a politicky korektní, jsme se přesvědčovali, že dobře cvičíme afghánskou armádu. Stálo nás to téměř 90 miliard dolarů a výsledek je ten, který vidíme. Podle mě jsme měli odejít podstatně dříve.

Čtěte také: Nejsem příznivcem základní vojenské služby, říká generál

Existují odhady, jak se bude Tálibán chovat v budoucnu?

Mírný optimismus vůči Tálibánu 2021 je možné mít, podíváme-li se zpět na Tálibán 1994, který založil mulla Umara. Tálibán pochopil, že se svět i život Afghánců změnil, a to především ve velkých městech. Jedna celá generace už žila jinak. Jsme svědky slibů současného Tálibánu, že dá amnestii všem, ponechá ženám práva, ovšem pouze podle šáríi. Ale těžko zatím říci, že to dodrží a že to bude platit na celém území. Tálibán je taková franšíza paštúnských bojovníků, u nichž není jisté, že se standardy chování budou uplatňovat všude.

Myslím si, že se Tálibán bude chtít vyhnout občanské válce, neboť není jisté, že by se Tádžikové či Uzbekové jen tak podřídili. Můžou se dít různé věci, ale jsem mírně optimistický. Tálibán bude potřebovat investice a pomoc ze zahraničí. Ty budou vázány na dodržování určitých pravidel a práva žen apod. Dnes už na rozdíl od devadesátých let Saudská Arábie či Emiráty jen tak nemůžou uznat Talibán, který toto nebude dodržovat. Tehdy byla jiná doba. Byla jiná doba. Jsem přesvědčen, že Talibán neposílá žádné bojovníky do Evropy proto, aby organizovali teroristické útoky. To jsou nesmysly, kterými nás straší naši politici. Ani nevěřím tomu, že Baradár udělá stejnou chybu jako mulla Omar a spojí se opět s organizací  al-Kaidá. Vítězství Talibánu nad Američany a NATO může řada radikalizovaných a nespokojených muslimů po celém světě včetně Evropy brát jako povzbuzení. Když to dokázali naši bratři v Afganistánu, proč bychom to nedokázali my v Mali a kdekoliv jinde? Toto vidím jako největší ohrožení do budoucnosti.

Čtěte také: Andor Šándor. Co se stane, když vyhraje Trump, a co se stane když Biden? Kdo je favorit?

Jaké množství uprchlíků z Afghánistánu se dá podle vás očekávat?

Zatím je určité množství pohybu uvnitř, což naznačuje, že ti lidé jen očekávají, co se bude dít dál. A také mají ztížený odchod ze země, protože Tálibán kontroluje hranice. Neměli bychom se příliš mást tím chaosem na kábulském letišti. Ti, co vlezou na letadla a pak z nich spadnou, nejsou překladatelé a tlumočníci. Jsou to lidi, kterým se tam podařilo dostat, a rozhodli se, že nějakým způsobem dostanou pryč. To není celý Afghánistán, ale určitá část, kterou my tady vidíme. Novináři někdy zbytečně zdůrazňují a přehánějí.

Obsazení celého území včetně hlavního města se odhadovalo na tři měsíce. Realita byla rychlejší. Jak mohlo dojít k tak rychlému zvratu?

Léta jsme budovali afghánskou armádu, investovali spoustu peněz, ale nemohli jsme udělat jednu věc. Nemohli jsme jim dát morálku a odhodlání bojovat za vládu, vytvořit v nich pocit vlasti. Oni nebyli ochotni bojovat za zkorumpovanou vládu v Kábulu. Řada z nich byli jen „papíroví“ vojáci, za které jejich velitelé pobírali jenom peníze.

My jsme byli celou dobu pokrytečtí, lhali jsme si. Říkali jsme si, jak nám to všechno jde, jak úžasně armádu cvičíme, zbrojíme, a pak absolutní krach. Ale jsem si jist, že za 10 let v tomto módu by byl její ústup stejně rychlý jako teď. Protože vojáci nebudou bojovat za zkorumpovanou vládu. Pro ně je Tálibán záruka nějakého pořádku, i když jej moc rádi nemají. Když někdo říká, že jsme tam měli zůstat déle, ptám se proč. Co bychom tam dělali? Kolik vojáků by mělo ještě zemřít? Odejít bylo správně. Možná jsme měli hledat způsob, který by nebyl tak chaotický.

Opozice vládu kritizuje. Jak to vidíte vy? Zvládla naše vláda přesun našich lidí z Afghánistánu do Česka dobře?

Opozice má kritizovat vládu, ale rozumně, a ne za každou cenu. Co vláda neudělala dobře? Nedala pokyn, jak včas a postupně stahovat naši ambasádu nebo naše letiště, aby to nebylo tak chaotické, jak jsme viděli. Čas tam byl, protože o tom vláda věděla již v červenci. Scénář, jak to přesně provést, se neudělal. Do jaké míry za to může ambasáda, to nevím. Důležitý je konec. To znamená, jestli se nám podaří evakuovat lidi k nám do bezpečí v pořádku. Chaos je tam veliký, není to jen na naší straně. Vláda udělala chybu, že nechtěla nic říct, vše zbytečně utajovala, tím povzbuzovala novináře a opozici ke kritice. Měla informovat, že pro naše lidi pošlou letadla. Jinak to stejně ani udělat nejde. Nějaká základní informace padnout mohla.

Autor: Alena Hájková