Andor Šándor: Mám takový pocit, jestli jsme si zase nenaběhli

Ing. Andor Šándor exkluzivně pro VIPosobnosti.cz

Andor Šándor | Foto: Jiří Skupien
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Přidat na Seznam.cz

Generála Andora Šándora, oficiální verze výbuch skladu ve Vrběticích nutí přemýšlet. Proč ultimáta Rusům nejsou ideální způsob vyjednávání, jaká měla být strategie řešení tohoto problému, či jakou roli v této kauze sehraje Miloš Zeman, vysvětluje respektovaný bezpečnostní poradce v rozhovoru pro VIPosobnosti.cz.

Pane generále, již týden přichází různé informace týkající se ruských agentů a výbuchu muničního a zbrojního skladu. Je možné, že měl vybuchnout až v Bulharsku, a ne u nás ve Vrběticích?

Víte, také si kladu tuto otázku. Zajistit transport se zbraněmi a municí nebo přesně odhadnout, kdy má vybuchnout, by představovalo jistotu informací o převozu. Stejně jako údaje, kde vlastně je nástražné zařízení a kde bude umístěna výbušnina, která má vyhodit náklad do povětří. Když se převáží munice, transport se velmi pečlivě koordinuje tak, aby se vzájemně nepotkaly vlaky, které také převáží nebezpečné látky. Na cestě se může stát cokoliv, nikdy nevíte, kde vlak odstaví atd. Takže abyste měla úplnou jistotu kde to vybouchne, musela byste u toho transportu být pořád, což není možné.

Jedinou jistotou je odpálit výbušninu na místě, kde právě je. A to zase nedává smysl, proč by to ti Rusové dělali. Vrbětice pro ně nebyly žádnou hrozbou. Na takové množství munice potřebujete velké množství trhaviny. To tam nepřinesete dírou v plotu. Do takového skladu nemůžete jít jako do restaurace, kde si vyberete místo u stolu. Tam musíte jít na jistotu, musíte to tam dobře znát, někdo vám to místo musí ukázat. Někdo s vámi musí uvnitř toho skladu spolupracovat.

Netvrdím, že to neudělali, jen říkám, že jsou okolo toho rozpory a oficiální verze nutí člověka přemýšlet. Proč munice z prvního skladu podle oficiální verze měla bouchnout při přepravě a proč ten druhý sklad měl bouchnout ve Vrběticích? To přece nedává logiku.

Tato kauza eskaluje. Je mezi oběma zeměmi vedena diplomatickou cestou?

Ono těch možností moc není. My jsme samozřejmě měli před tím, než se kauza dostala na veřejnost, s ruskou stranou vyjednávat, ale obávám se, že by to Rusové stejně nepřiznali. Co jsme ale měli udělat? Uvnitř země jsme si měli zajistit jednotnou komunikaci, domluvit se, jakým způsobem se bude tento případ prezentovat, abychom se nelišili. A ne, že Hamáček shodí Babiše a naopak. Touto chaotickou prezentací se ten příběh dostane úplně jinam. Tím, že informace unikly do médií, byli politici donuceni vyjít s touto kauzou rychle před veřejnost.
Druhá věc je, že když jsme začali s Ruskem hrát tuto hru, měli jsme si udělat plán. Když uděláme tohle, co udělají následně Rusové? Neměli jsme to připravené.

Bylo vhodné a strategické dávat Rusům ultimáta?

To je další věc. Dávat Rusům ultimáta, mně nepřijde jako ideální způsob. To že tomu tleská opozice je sice fajn, ale k ničemu to není. Měli jsme si tu alianci i v Evropské unii nějakým způsobem prokonzultovat, protože se ukazuje, že jediní, kdo nás nějakou mincí podpořili, byli Slováci. Jinak se do toho nikomu jinému nechce. Podpora byla jen verbální. Němci kupují od Rusů za 30 milionů vakcíny Sputnik. Kvůli nám si přece nebudou teď rozbíjet vztahy s Ruskem. Mám takový pocit, jestli jsme si zase nenaběhli.

Na Rusku jsme závislí, což se týká nejen plynovodu, ale také jiných komodit. Můžeme si takovýto postoj, jednání vůči této velmoci dovolit?

Tak samozřejmě, my jsme závislí na plynu z Ruska, který kupujeme někde na trhu v Rotterdamu, přichází sem přes Německo, to je pravda, ale toto nám Rus neuřízne. Proč by to dělal? Cenu nám nezvýší, protože nakupujeme na burze. Ale může nám omezit jiné komodity, které jim dodáváme. Můžou přestat od nás odebírat například auta. Nevím, co přesně, ale tento spor vyhrát nemůžeme.

Je podle vás nový ministr zahraničí Jakub Koudelka pravou personou, která má respekt, potřebné znalosti i zkušenosti pro vyjednávání v takto složitém případě, jakým současné česko-ruské vztahy a problémy jsou?

Pan Kulhánek je pro řadu lidí neznámou tváří. Pro aparát, na úrovni náměstků, je to člověk relativně známý, protože byl sám několikrát náměstkem. Ale vůči člověku, jako je Lavrov, je velmi mladý. Ve finále se stejně domluví Hamáček, Babiš, vláda. Takže to není tak, že by Kulhánek měl volný prostor a mohl si říkat a řešit po vlastní ose s Rusama všechno, co by chtěl. Tomu nevěřím. Dal bych mu šanci něco prokázat, ono to bude trvat šest měsíců. Takže aniž bych to myslel pejorativně, nemůže toho příliš mnoho zkazit, ale ani vylepšit.

Dal si podle vás prezident Zeman čas na zjišťování podrobností, informací před tím, než vysloví nějaké resumé a může být jedním z jeho kroků „úřednická“ vláda?

Prezident Zeman nemůže odvolat premiéra. Z ústavy takovou pravomoc nemá. Buďto by premiér odstoupil a tím by padla celá vláda anebo by se musela rozpustit sněmovna. Ale k tomu by musela najít 120 hlasů a musely by se vypsat nové volby. Podotýkám, že stále nemáme hotový nový volební zákon a nejsem si jist, jestli by se ty potřebné hlasy ve Sněmovně našly. Jen malou poznámku. Úřednická vláda je nějaké názvosloví z první republiky.

Ano, pan prezident teď nemluví, protože se snaží vytřídit spoustu informací. To, že nereagoval svým typickým bonmotem „Koudelkovi čučkaři“, také něco značí. Myslím si, že je pod silným tlakem obvinění, která se na něj snáší. Například, že je řízen Kremlem a jiných spekulací. Sám jsme zvědav, co v neděli v Partii TV Prima řekne.

Prezident Zeman přijal na Hradě prezidenta Klause Byl to podle vás správný krok a o čem si povídali?

Prezident Klaus se vyjádřil stejným způsobem, jako lidi, kteří odmítají jakoukoliv účast GRA a Ruska na této akci. Vyjádřil se v tom smyslu, že je potřeba ovládat národ český jinak, když covid již na lidi nezabírá. Já bych s touto interpretací, přesto, že si Václava Klause relativně stále vážím, měl trochu problém. Ale je stále nezanedbatelným hráčem a nějaká věcná konzultace mezi těmito prezidenty určitě proběhla. Václav Klaus, na rozdíl od Miloše Zemana, tuto kauzu aktivně ovlivnit nemůže. Tak uvidíme.

Autor: Alena Hájková