Alka Hájková spolupracuje s lidmi, kteří drží slovo a jsou opravdovými profesionály

Radek Velecký

Alka Hájková a Karel Vágner | Foto: František Jirásek
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Producentka a spisovatelka v rozhovoru odpovídá na otázky nejen o své poslední společenské akci: Křtu flash disku s rozhovory se známými VIP osobnostmi, ale také o společenském klimatu, který ovlivňuje naše životy. „Na některých stupidních akcích potkáte lidi, do kterých byste nikdy neřekli, že tam budou,“ říká v rozhovoru. Jak se společnost změnila za posledních 30 let a jak poslední dva roky ovlivnily její profesní život?

Karel Gott, ALka Hájková, Arnošt Lustig, rok 2004 | Foto: Alan Pajer

Předem přijměte mou gratulaci k vydařené společenské akci a netradičnímu křtu, který jste uspořádala v minulých dnech v Obecním domě. Znám Vás již mnoho let, tak vím, že se pohybujete v rámci tzv. showbussinesu v těch nejvrchnějších patrech, které obývají VIP osobnosti, tedy že se ani tak nezbýváte v rámci své společenské agentury jen „nějakými celebritami,“ ale rovnou osobnostmi, které opravdu něčeho ve svém oboru dosáhly a ve společnosti mají své jisté postavení. Jak dlouho přesně se vedení své společenské agentury věnujete? Kdy přesně jste začala? A čím jste začala?

Moc vám děkuji. Já strašně nerada škatlukuju lidi, ale je fakt, že každý máme nějakou tu svoji „partu kamarádů, přátel“. První mojí akcí byla výstava obrazů Karla Gotta, a to v roce 1992 v galerii U pražského Jezulátka. Pomáhala jsem tam s organizací a pozvalala média, myslím, že z toho byla nakonec dvojstrana tehdy tištěném maintreamu, což jsem tehdy považovala za velký úspěch. Ale vůbec mě nenapadlo, že do těchto vod vpluji jednou napořád. Pak jsem odešla za svým partnerem, dnes již manželem mimo republiku a věnovala se dvěma synům. K produkci a médiím jsme se vrátila po návratu do Čech v roce 2000. A moje první spolupráce s Mistrem asi předurčila level, o kterém se zmiňujete.

Děkuji za vyčerpávající odpověď a vysvětlení, či srovnání. Jak Váš obor ovlivnily poslední dva roky, které byly mírně řečeno hodně chaotické?

Tak samozřejmě, že mě stejně jako mnoho dalších lidí v různých profesích zastavily. Naštěstí jsem se mohla více věnovat svému magazínu. Ale i rozhovorů bylo méně, nebylo o čem mluvit a pořád dokola omýlat danou situaci, to jsem nechtěla.

Karel Havlíček, Alena Hájková | Foto: Jiří Gabriel

Více zde: Netradiční křest VIP osobností v secesní perle Prahy

Bylo složité pozvat po tak dlouhé pauze všechny hosty? Nebo to bylo naopak jednoduché po tak dlouhém půstu?

Pro mě to složité nebylo. Ať už to byl Karel Vágner, Jiří Adamec, Jan Čenský, Jan Pirk, Antonín Panenka nebo Jan Měšťák, Libor Kment, Karel Havlíček, to jsou lidi, kteří drží slovo a jsou opravdovými profesionály. Ale samozřejmě se toto týká i lidí z jiných profesí. Vzájemně jsou někdy propojené, takže by to ani jinak nešlo… Myslím, že po tomto půstu se opět rádi setkali. Samozřejmě se může stát, že někdo z různých důvodů nedorazí, a to i na poslední chvíli.  Pokud by se tak stalo, omluvili by se. Natolik je znám. Naštěstí dorazlili všichni a ještě pár lidí navíc. Někteří nezvaně, ale tak to chodí… Jeden z hostů už dokonce stál na schodech Obecního domu, ale bohužel ho odvolal šéf, takže jsme se nestihli ani pozdravit. Práce s lidma, to je živý organismus, nikdy nevíte, jak to celé dopadne.

Dovolte ještě jednu všetečnou otázku. Je v dnešní zhrublé společnosti složité dělat společenské akce na opravdové úrovni, na VIP úrovni, než jen takové taškařice celebrit, kde krouží bulvár čekající na své sousto jako supové? Nebo se česká společnost za posledních 30 let ani moc nezměnila.

Každý, kdo produkuje akce, věnuje se PR je připravuje podle svého naturelu, možností, úrovně…Takže pro někoho to těžké je, pro jiné ne. Já se tím moc nezabývám. A když se jdu podívat na nějakou jinou akci, snažím se nesrovnávat. Je to úplně jiná parta lidí. Celebrit i těch, co je organizují. Nemůžeme být všichni stejní. Tady je to tak malý rybník, že na některých stupidních akcích potkáte lidi, do kterých byste nikdy neřekli, že tam budou, i když přesně ví do čeho s kým jdou. Některým je to fakt jedno. Bohužel se tady úroveň moc neřeší.

Flesh křest | Foto: Jiří Gabriel

 

Více zde: Proč našla Alka Hájková v Karlu Gottovi svého maharádžu?

V Obecním domě jste křtili „falshku“, tedy flash disk – datový nosič. Jeho obsahem jsou podcasty se slavnými a respektovanými VIP osobnostmi z Vašeho okolí. Čí to byl nápad produkovat tento obsah na tak nevšedním datovém nosiči? Nebo co zatím stálo?

Již dva roky vedu v Českém rozhlase svoje podcastové rozhovory. Mezi hosty byl například také Andor Šándor, Petr Kolář a ti, které jsem jmenovala výš. Myslím, že povídání s nimi bylo a je velmi zajímavé, inspirativní a zaslouží si pozornost. A tak jsem vymyslela Flesh křest v nádherném secesním prostředí. Společenským setkáním velmi příjemně provedl Rey Koranteng, který je také jedním z mých hostů podcastových rozhovorů.  Myslím si, že si to ti, kteří mi dali před 30 lety důvěru zaslouží. Bohužel Karel Gott, Karel Svoboda nebo Arnošt Lustig chyběli. Ale snad se na nás dívali z Nebe…

Přeji Vám mnoho úspěchu do Vaší další práce a děkuji Vám za Váš čas, který jste věnovala tomuto našemu rozhovoru.

Alka Hájková exkluzivně pro VIPosobnosti.cz