Užijte si týden s operami významného skladatele Bedřicha Smetany

Vendula Krejčová

Smetanova Hubička | Foto: se souhlasem Česká televize
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Týden s operami Bedřicha Smetany začne v České televizi přesně na den 200. výročí narození tohoto významného hudebního skladatele. V sobotu 2. března ČT art odvysílá přímý přenos slavnostního koncertu z jeviště historické budovy Národního divadla. Od 3. do 10. března kulturní stanice ČT mění pravidelné schéma a každý den odvysílá vždy ve 20:15 jednu operu Bedřicha Smetany v pořadí, v jakém je složil.

Večery s operami Bedřicha Smetany začnou na ČT art v sobotu 2. března ve 20:00 přímým přenosem slavnostního koncertu Smetana Gala. V Národním divadle se v koncertním programu ze Smetanových oper pod taktovkou Roberta Jindry, Tomáše Netopila, Jiřího Rožně a Rastislava Štúra představí vynikající čeští a slovenští pěvci, včetně Adama Plachetky, Pavla Černocha, Kateřiny Kněžíkové, Aleše Brisceina, Evy Urbanové a mnoha dalších. Díky spolupráci s německou veřejnoprávní ZDF budou moci přenos sledovat na platformě ARTE Concert i diváci v Německu a Francii. Do celosvětové distribuce následně sestřih pořadu převezme společnost UNITEL.

V neděli diváci uvidí záznam opery Braniboři v Čechách z Národního divadla z roku 1985. Pondělní program láká na premiéru nejpopulárnější české komické opery Prodaná nevěsta v aktuální inscenaci Národního divadla v režii Alice Nellis. I v tomto případě budou moci představení zhlédnout na platformě ARTE Concert diváci napříč Evropskou unií a ve Velké Británii. Operní fanoušci v Německu a ve Francii záznam najdou ve vysílání stanice ARTE.

V úterý bude připraven příběh msty, lásky a statečnosti ve filmovém zpracování opery Dalibor z roku 1956. Ve středu ČT art uvede Libuši z roku 1983 s Gabrielou Beňačkovou v titulní roli slavnostní zpěvohry, jejíž premiérou bylo před 143 lety poprvé slavnostně otevřeno Národní divadlo v Praze. Dvě vdovy v televizní inscenaci z roku 1978 si mohou diváci vychutnat 7. března, následující den bude na programu Hubička v televizním zpracování z roku 1976.

Sobota nabídne Tajemství, záznam premiéry komické opery z nádvoří zámku v Litomyšli z června 2006. Program mimořádného vysílání uzavře v neděli 10. března Čertova stěna v televizním ztvárnění z roku 1973. K výročí Bedřicha Smetany připravila Česká televize také doplňující materiály a informace k jednotlivým operám.

Česká televize

0