200 let od smrti Napoleona, který jako jediný nosil svůj klobouk rovně

Autor: Jan Čížek

Olejomalba Napoleon Bonaparte | Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Dnes uplynulo 200 let od smrti Napoleona Bonaparte. Malý muž velkých plánů, který měl velké úspěchy nejen v bitvách. Co patřilo k jeho image a čím se na konci svého života tento velikán trápil?

Malý vzrůstem, velký svými plány. To byl Napoleon Bonaparte. Od jeho úmrtí dnes uběhlo přesně 200 let. Slavný generál, vojevůdce a císař během svého života okázal překreslit mapu Evropy. Narodil se v Ajacciu na Korsice jako Napoléon Buonaparte. Trpěl tím, že měl pouhých 166 centimetrů. Právě proto se o malých mužích s velkým egem říká, že mají napoleonský komplex. Ten mě Bonaparte oprávněně, neboť byl ošklivý a odmalička neduživý.

I přesto měl velké úspěchy u žen. Svatba s krásnou Josefínou, která měla důležité společenské styky ho stejně jako jeho houževnatost a odvaha ho vynesla do v armádě do vrchního vedení. Napoleon, který vystudoval prestižní vojenskou akademii v Paříži, měl před sebou velkou budoucnost. Podařilo se mu v bojích překreslit mapu Evropy. Napoleon se dostal svojí strategií v roce 1805 až na Moravu. Tady v bitvě u Slavkova porazil jak rakouského císaře Františka I., tak i ruského cara Alexandra I. a jeho generála Michaila Kutuzova. Právě na počest vítězství nechal vybudovat Napoleon v Paříži Vítězný oblouk. Napoleonské války tak skončily porážkou Napoleona I., a to v bitvě u Waterloo.

Napoleon byl známý tím, že jedl rychle, probouzel se brzy, kolem šesté hodiny ranní. Byť byl nekuřák, rád žvýkal tabák. Jeho neodmyslitelnou image se stal klobouk, který jako jediný nosil rovně. Ostatní si jej nasazovali špičkou dopředu. Tento muž, který byl velký stratég a bojovník nakonec v roce 1813 prohrál v Bitvě národů u Lipska. Byl poslán do vyhnanství na ostrov Elba. Tady ho psychicky zničila a posléze zabila osamělost.

0