Co se děje v těle ženy po čtyřicítce. Gynekolog radí

Pro VIPosobnosti.cz exkluzivně MUDr. Eva Uhrová

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Žena po čtyřicítce je na vrcholu svých profesionálních sil. Přesto, že mívá velkou řadu pracovních i mimopracovních aktivit, neměla by pro velké časové zaneprázdnění zapomínat na sebe. Důležitá je i prevence civilizačních i typicky ženských chorob. Jak o sebe v tomto věku pečovat nám poradila MUDr. Eva Uhrová.

Nejen pravidelná životospráva, sledování hmotnosti, krevního tlaku i hladin cholesterolu a krevního cukru spolu s praktickým lékařem, ale i pravidelná návštěva stomatologa a gynekologa by měla být samozřejmostí.

Co se v organismu ženy děje?

Od 35.roku života se objevuje postupný ústup reprodukční funkce vaječníků – přestávají zrát míšky s vajíčky, čímž klesají i hladiny ženských pohlavních hormonů. Na klesající plodnost se však nelze 100% spolehnout, takže i v tomto věku by se měla žena chránit před neplánovanou graviditou.

Štíhlé nekuřačky mohou pokračovat v moderních nízkodávkovaných kontracepčních preparátech. Rizikovým ženám se silným menstruačním krvácením a při nepravidelnostech cyklu lze doporučit nitroděložní tělísko, které postupně uvolňuje gestageny – tedy „hodné“ hormony druhé fáze cyklu. Ty chrání sliznici v dutině děložní před nadměrným růstem a ženu kromě bezpečné ochrany před těhotenstvím chrání i před velkými krevními ztrátami při menstruaci v premenopauzálním období s následnou chudokrevností.

Některé ženy se ve 40 letech rozhodnou pro graviditu, kterou většinou z profesionálních důvodů odkládaly. Ne všem ženám se však po čtyřicítce otěhotnět podaří. Ženy musí dále počítat s tím, že se stoupajícím věkem matky se výrazně zvyšuje riziko samovolného potratu a riziko vrozených vývojových vad u plodu. Starším matkám je vždy doporučena genetická konzultace a je doporučena invazivní prenatální diagnostika (např. aminocentéza).

Žena by měla graviditu naplánovat a prodiskutovat svojí reprodukční situaci s ošetřujícím gynekologem, který může například stanovit hormonální hladiny ženy. Minimálně 3 měsíce před koncepcí by měla žena zvýšit příjem kyseliny listové, která snižuje riziko vrozených vad u plodu.

Každá žena by si měla vést menstruační kalendář, protože nepravidelnosti cyklu nemusí být způsobeny jen hormonálními poruchami v premenopauzálním období, ale mohou být signálem i závažných gynekologických onemocnění.

Hormonální neboli funkční poruchy jsou zapříčiněny chyběním ovulace – a na podkladě tzv. anovulace se mění délka menstruačního cyklu i charakter krvácení, které bývá silnější a delší.

Anatomickým podkladem poruch menstruačního cyklu mohou být nezhoubné cysty na vaječníku nebo nezhoubné děložní svalové nádory – myomy. Nepravidelným krvácením se ale může projevit i zhoubné onemocnění rodidel (karcinom hrdla děložního, děložní sliznice).

Při jakékoli nepravidelnosti cyklu po čtyřicítce by měla žena navštívit ošetřujícího gynekologa a podrobit se gynekologickému vyšetření včetně vyšetření ultrazvukem.

Po čtyřicítce by měla žena o sebe více pečovat.

Pravidelné preventivní prohlídky – jsou hrazené 1x ročně z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Prevence zahrnuje gynekologické vyšetření a odběr stěru z hrdla děložního – tzv. onkologické cytologie. Toto vyšetření je nebolestivé. Stěr je pak v laboratoři vyhodnocen a v průběhu 7-14 dnů se žena zpravidla dozví výsledek tohoto tzv. prebioptického vyšetření.

Péče o prsy. Výskyt karcinomu prsu u nás stoupá stejně, jako stoupá ve většině vyspělých zemí. Žena by měla mít prsy gynekologem vyšetřena, ale měla by být také poučena o technice samostatného vyšetřování prsů – vždy nejlépe v období po menstruaci. Při nálezu jakéhokoliv nezvyklého útvaru by měla žena vyhledat gynekologa, který zajistí další vyšetřovací postup.

Od 45 let by měla být každá žena zařazena do mammografického screeningu, který je také hrazen zdravotní pojišťovnou. Žena by měla být 1x za 2 roky odeslána gynekologem nebo praktickým lékařem do akreditovaného pracoviště, kde jí bude provedena mammografie.

Je důležité říci, že každá žena je zodpovědná za své zdraví a po čtyřicítce je nutné se na prevenci zaměřit ještě intenzivněji.

Autor: Alena Hájková

0