Operace nosu vyžaduje velkou zkušenost, zručnost a představivost, říká Libor Kment

Pro VIPosobnosti.cz exkluzivně: MUDr. Libor Kment

MUDr. Libor Kment | Foto: se souhlasem Libora Kmenta
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Plastická chirurgie je obor, který pomáhá pacientům nejen psychicky, ale také zdravotně. „Přesto jsou situace, kdy jasně musím říct, že operaci neprovedu,“ říká v rozhovoru pro VIPosobnosti.cz plastický chirurg. MUDr. Libor Kment, který patří k vyhledávaným odborníkům. Odkud čerpá energii, proč miluje adrenalin a nejraději operuje prsa?

Pane doktore, vy pracujete v renomované plastické klinice společně s doc. MUDr. Janem Měšťákem. V dobách vašich studií na fakultě medicíny byl vaším lékařským guru. Jaké jsou vaše pracovní vztahy dnes?

Měl jsem to štěstí, že jsem pana docenta potkal hned na začátku druhého ročníku medicíny. Poslala mě za ním moje skvělá asistentka na anatomii, paní doktorka Doubková s tím, že bychom si mohli rozumět. Věděla, že se chci věnovat chirurgii nebo plastické chirurgii. Pan docent Měšťák byl vždy k medikům neuvěřitelně vstřícný. Navzdory zvyklostem mi dovolil už v takovémto nízkém ročníku docházet na kliniku plastické chirurgie na Vinohrady. Velice brzy mně také umožnil, abych jemu i dalším kolegům asistoval při operacích. Tuto nemocnici, ale i jiná pracoviště, jsem tak navštěvoval celá studia. V kontaktu jsme spolu byli ale i později, a to během mé několikaleté praxe na chirurgickém oddělení v Kadani. Po atestaci z chirurgie mi pan docent nabídl místo na klinice plastické chirurgie v Nemocnici na Bulovce, kde s ním pracuji dosud. Mnoho let jsme i kolegové a partneři na soukromé klinice.

Patříte ke špičce plastických chirurgů. Co vás na tomto oboru zaujalo?

Obor plastické chirurgie je, ač se to nezdá, velmi široký. Zaujalo mě na něm asi úplně všechno a líbilo by se mi věnovat se kterékoliv jeho užší specializaci. Plastika je především o operování, což mě velmi baví. Úžasné na naší práci je, že většinou výsledek vidíme ihned anebo velmi brzy. Také se o plastice říká, že je to psychochirurgie. Je hodně o komunikaci s pacientem a o porozumění jeho přáním a potřebám, a to mě také velmi na naší práci baví a naplňuje, byť to není vždy úplně jednoduché.

Říkáte, že rozhovor s pacientem není vždy lehký. Pokud se vaše názory úplně neshodují, podaří se vám zůstat vždycky v profesionální rovině a nadhledu?

Já myslím, že si většinou s pacienty porozumím. Vždy si vyslechnu jejich názor a přání, pak řeknu svůj názor, možnosti, doporučení. Když se úplně neshodujeme, snažíme se najít kompromis a rozumné řešení. Samozřejmě jsou situace, kdy jasně musím říct, že operaci neprovedu. A to v případě, kdy by hrozilo nějaké vážnější riziko nebo když například vím, že výsledek by nebyl dobrý. Byl by pro mě nepřijatelný.

Jaké operace, plastiky máte nejraději a proč?

Nejraději operuji veškeré operace prsů a velice rád operuji nosy. Plastiky prsů asi proto, že mě k tomu tak trochu zavedl osud. Už od začátku kariéry jsem těchto zákroků prováděl velký počet a získal zde cenné zkušenosti. Pak také k prsům mám jako muž pozitivní vztah. Především jsou tyto operace velmi tvůrčí, rozmanité a jak už jsem zmínil, výsledek je vidět ihned. Jedná se o širokou škálu výkonů kosmetických a zdravotních nebo jejich kombinaci.

Operace nosů vyžadují velkou zkušenost, zručnost a představivost. Ne každý plastický chirurg je dokáže provést. Zavřená technika se provádí celá jen po hmatu a podle představivosti. Na konci operace je už ale budoucí výsledek dobře vidět. Nos se poté na 2 týdny zasádruje. To je to pak chvíle adrenalinu pro pacienta i pro zkušeného operatéra.

MUDr. Libor Kment: Foto: se souhlasem Libora Kmenta

Mluvíte o adrenalinu. Ten máte v krvi. Stejně jako vaši kolegové, také vy máte vysportovanou postavu, příjemný outfit. Ten je základem nejen pro důvěryhodnost pacientů, ale také signál, že o sebe dbáte. Právě toto k vašemu oboru také neodmyslitelně patří. Co vše stojí za tím, aby člověk působil příjemně, pohledně, měl i spoustu energie?

Děkuji moc . Za hodně určitě mohou rodiče. Sportovně působím asi proto, že sporty, které provozuji (windsurfing, surfing, vodní lyžování, zimní lyže, snowboarding…), mě kompletně ovlivňují. Jsou poměrně fyzicky náročné, takže nejsem asi úplný tlusťoch. Jsou také určitým životním stylem. Takže můj outfit je spíš sportovní než elegantní. Sport mě nabíjí obrovskou energií. Jsem díky tomu většinou spíš uvolněný a „vysmátý“, než zaťatý protivný a nervózní… A pak je to především moje rodina a děti, díky kterým se mohu radovat 24 hodin denně.

Čtěte také: Cestování je teď trochu adrenalinový sport. Říká známý plastický chirurg a vášnivý sportovec

Vraťme se na chvíli k práci, která je nejen časově, ale i psychicky vyčerpávající. Musíte dbát na přesnost, skvělý výsledek. Jak sám říkáte pracovně i sportovně jste neustále v pohybu. Umíte odpočívat?

Jak jsem se už zmínil, relaxuji a nabírám síly převážně aktivně. Při sportu ze mě všechen stres spadne. Když jdu na sportoviště s pocitem totálního vyčerpání, tak odcházím veselý a odpočinutý s čistou hlavou. To, že se člověk cítí unavený, je převážně psychická záležitost. Tento pocit jsem si už měl mnohokrát  možnost ověřit. Samozřejmě musí být člověk zdravý. Relax a radost je největší s dětmi. Ale pak si musím jít aspoň večer zaběhat, protože ty občas člověka opravdu zničí.

Jste sportovec tělem i duší. Tito lidé mají trochu jiný úhlem pohledu na život. Jaký je ten váš?

Dospěl jsem myslím do věku, kdy se snažím dělat vše s radostí. Snažím se, aby mě práce pokaždé bavila, těším se z dobrých výsledků a spokojených pacientů. Užívám si dětí a rodiny. To je ta největší radost. Společně hodně cestujeme a sportujeme. A v první řadě si moc vážím zdraví a jen si přeji, abychom byli snad teď více, než kdy jindy všichni v pořádku.

Na začátku rozhovoru jste mluvil o tom, co vás přivedlo k medicíně, resp. plastické chirurgii. Jste, dovolím si říct, na vrcholu své kariéry, prošel jste si mnoha zkušenostmi. Kam směřují vaše další představy a plány ?

Asi už trochu jedu v zajetých kolejích. Chtěl bych nadále pracovat ve státní nemocnici Na Bulovce. Věnovat se alespoň částečně rekonstrukční chirurgii a jiným zdravotním problematikám našeho oboru. Chtěl bych se stále zdokonalovat v estetické medicíně a dělat svou práci, jak nejlépe to jde. Mám představu a přání, že postavíme novou moderní kliniku, rozšíříme náš tým a pole působnosti. To bych si moc přál.

Autor: Alena Hájková