Ladislav Štaidl. Jaké byly jeho přednosti a z čeho měl strach?

Autor: Alka Hájková

Ladislav Štaidl | Foto: ČSFD.cz
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

V neděli odešla jedna z nejvýznamnějších osobností českého šoubyznysu, Ladislav Štaidl. Časy jeho největší slávy, úspěchů i bohémského života jsou spojováy s jeho bratrem Jiřím a Karlem Gottem. V čem byl neodolatelný a z čeho těžko překonal strach? Ve vzpomínce si Ladislava Štaidla dnes, ve středu 3. února připomene Česká televize.

Tento atraktivní, usmívající se muž s dokonalým a dodnes nezaměnitelným účesem i outfitem si podmanil mnoho žen a dívek. Byl nepřehlédnutelný také svým bonvivánským krokem a s dandyovským úsměvem. Nutno podtrhnout, že kromě těchto nepřehlédnutelných atributů je tento šéf kapely obdařen i velkou pragmatičností, vzdělaností a nadhledem. Jeho inteligentní projev, pevně vládnoucí ruka, organizační schopnosti, znalost marketingu, prostředí ekonomického trhu, ale také (vele)důležitých osob, byly nejen v časech společných začátků s Gottem a jeho muzikanty učiněnou výhrou a spásou. Také bez jeho autority by se v tvrdém, nekompromisním světě showbyznysu a v totalitních časech dalo těžko přežít.

Štaidl byl v tehdy duchovním otcem projektů, které tehdy společně vymysleli a zrealizovali a nutno podotknout, že s úspěchem. Láďa měl přehled o všem, co bylo součástí jeho profese. Kapela měla jasný řád. Muzikanti byli na koncertech hezky oblečeni, a tak společně s kapelníkem a Karlem Gottem tvořili na pódiu noblesní a profesionální tým.

Pro zajímavost a dokreslení. Štaidl studoval klavír a kompozici u prof. Františka Kubelíka. Napsal hudbu k desítkám filmů, seriálů a písní právě pro Gotta. Podle jeho vyprávění, například velký hit Kávu si osladím zavřeli tehdejší soudruzi do trezoru s odůvodněním, že cukr je drahý, tudíž tato forma propagace je nevhodná. I takové profesně-politické absurdity tehdejší režim přinášel.

Karel Gott i celá kapela trávila svůj život převážně na cestách, v autech i letadlech. A právě ta naháněla Láďovi hrůzu. „Zažil jsem v letadle turbolence i další pro mě hrůzné okamžiky, takže jednou jsem si řekl a dost a přestal létat víc, než bylo opravdu potřeba“, popsal svůj pocit Štaidl.

Zdroj: Úryvek z knihy Tanec mezi Mistry, Alka Hájková

0