Ladislav Jakl: Řeknu vám, proč zesílila kampaň proti Andreji Babišovi

Ladislav Jakl exkluzivně pro VIPosobnosti.cz

Ladislav Jakl | Foto: IVK
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

V rozhovoru pro VIPosobnosti.cz se Ladislav Jakl zamýšlí, proč se nejen média zajímají o zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana těsně před volbami, nemovitosti premiéra Babiše, ale také proč politické strany nemluví o Green Deal. Bývalý tajemník Václava Klause také nastínil, kdy nastane naděje na skutečnou změnu.

Pane Jakle, pan prezident Klaus měl nedávno zdravotní potíže. Jak se mu dnes daří?

Chodí do práce, jezdí po médiích dávat rozhovory, na Sněžku by teď ale asi raději nelezl.

V nemocnici se setkal se současným prezidentem Milošem Zemanem, který byl taktéž hospitalizován. Václav Klaus nyní naznačil diagnózu současného prezidenta. Jaké jsou jejich současné vztahy?

Václav Klaus nemá nárok nic naznačovat, nemá žádné speciální informace. Jen řekl, že při Zemanově životosprávě se některé potíže dají předpokládat.

Co je podle vás hlavní podstatou dotazů médií na Zemanovo zdraví?

Docela obyčejný nenávistný hyenismus. Jsou přitom hranice, u kterých se zášť má zastavit. Ale některé lidské hyeny tyhle hranice nemají. Neomaleně si vynucují prolomení soukromí a také porušení ochrany lékařského tajemství. Kde byli všichni ti, kterým dnes tak ustaraně leží na srdci fungování prezidentského úřadu v dobách, kdy prezident Havel ležel po vážných operacích u profesora Pafka nebo profesora Bodnera v Rakousku a kdy celé měsíce opakovaně svou funkci nevykonával! Měřili tehdy stejným metrem? Mlčeli a přáli brzké uzdravení. A teď? Hanba mluvit.

Čtete také: Zneužívání lékařské autority k politickým cílům, prezident Miloš Zeman se obrátí nejen s žalobou na příslušný soud

Velkým tématem je Green Deal. Politické strany k tomuto tématu mlčí. Proč?

Protože se stydí za to, že ho skoro všechny podporují. Je to nové náboženství, kterému se postaví jen ti nejstatečnější. Náboženství, jehož kult nás všechny přijde pěkně draho.

Nedávno proběhly  důležité volby v Německu. Jak podle vás dopadly a bude mít nová vláda vliv na spolupráci s námi atd…?

Dopadly tak, že žádnou změnu podle očekávání nepřinesly. A tak pojedeme spolu s Německem z kopce čím dál rychleji.

Nyní nás čekají volby. O čem, podle vás budou a co ukáží?

Právěže toho moc – stejně jako v Německu – neukáží, a ani ukázat nemohou. Proč? Protože ve všech hlavních tématech, které likvidují naši západní civilizaci, se hlavní strany neliší. Myslí si zhruba totéž o bláznivém genderismu, o šíleném zeleném fanatismu, o umělé masové migraci, o znehodnocování peněz, platů a úspor, o zničujících restrikcích pod záminkou boje s virem. Je jedno, který strejda a která teta bude tyto zvrhlosti realizovat, pro nás občany to vyjde nastejno.

Kdo se stane po volbách novým premiérem a bude podle vás Andrej Babiš usilovat o kandidaturu na prezidenta?

Musím říci, že mi to je skoro jedno. Mě nikdy moc personálie nezajímaly. Zajímal mě vždy obsah politiky. A ten se v příštích letech rozhodně měnit nebude. Bohužel.

V těchto dnech zesílila kampaň proti současnému premiérovi. Proč, co je cílem?

Aby se zakryla prázdnota politického předvolebního střetu. Volit se nemá někdo nebo proti někomu, ale něco a proti něčemu.

Co brání zásadnímu omezení státních výdajů?

Dlouhodobě neudržitelná výše mandatorních výdajů, tedy těch, se kterými lze hýbat jedině změnou zákonů. A aktuálně naprosté utržení státu ze řetězu. Rozhazuje peníze, které nejsou podloženy vytvořenou hodnotou. Tím logicky hodnota peněz klesá, zmenšuje se objem a kvalita toho, co si za nominálně stejnou částku lidé mohou pořídit. Prostě inflace.

Čím lze vysvětlit současnou pasivitu lidí v kontextu s inflací, zdražováním, nedostatkem zaměstnanců? Mají se lidé podle vás stále dobře?

Ještě na ně pokusy našich i světových pokrokářů nedolehly v plné síle. Ale ony doléhat budou, a to hodně brzy. Ale ani to ještě nepohne lidi k tomu, aby s tím něco dělali. Pohne s tím až to, jestli si významnější část společnosti uvědomí příčinu úpadku a jestli na této příčině naleznou lidé shodu. Pak teprve nastane naděje na skutečnou změnu, ne na kosmetickou změnu v podobě škatulata hejbejte se, kdy jeden papaláš nahradí v té či té židli jiného papaláše, ale obsah politiky zůstane stejný.

Autor: Alena Hájková