Královská rodina mahárádžů v kontrastu s běžnou společností, aneb život mezi dvěma světy

Jana Černá

Alka Hájková se synem, princezna Jeet Khemka z Nabhy | Foto: Nares Khuma
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Svět nejvyšších kast i královských rodin je většině z nás ukryt. Jak žijí tito lidé, jaké mají smýšlení, životní filozofii, návyky i hodnoty? Nejen o tom píše ve své knize její autorka Alka Hájková, která byla jako malé indické děvčátko převezen českými diplomaty do Prahy a po letech se do své rodné země i královské rodiny vrací.

Velmi zajímavá částí knihy PRAHA-DILLÍ, život mezi dvěma světy, popisuje náhled do života Indů. Ať už z vyšší společnosti v podobě hostitelů autorky, tak v kontrastu s běžnou společností. Přirozený řád společnosti dodává atmosféře cesty klid a dílčí příběhy na sebe skvěle navazují. Povznášející je duchovní rozměr, který se line celou knihou a dává možnost nacítit pocity jiné civilizace. Pojďme tedy v ukázce z knihy nahlédnout do tajemné, mystické země, ze které Alka Hájková pochází. Z části cestopisná kniha je doplněna unikátními fotografiemi z cest po Zlatém trojúhelníku.

Hájkovi a manželé Khemkovi v hotelu Taj Mahal | Foto: z knihy Praha-DILLÍ

Během svého života jsem dostávala nesčetně otázek, proč jsem doteď nenavštívila v Indii. Nebyla jsem si tehdy jista, zda by to byl správný krok a zda bych ho dokázala při setkání tváří v tvář s realitou správně vnitřně zpracovat. Postupem času jsem ale dozrála k přesvědčení, že navštívit tuto zemi je vlastně mou povinností, aby se kruh uzavřel. A tak v lednu roku 2023 nasedáme do letadla směr Dillí a necháme se s Honzíkem unášet na křídlech snů, představ, ale i zvědavosti…

Alka se svojí adoptivní maminkou | Foto: z knihy PRAHA-DILLÍ

 

Nejprve se sluší alespoň krátce představit královskou rodinu, která se o mě a mého syna Honzíka v Indii postarala dokonale. Nabídla nám své zaměstnance, služebnictvo i domov. Jeet Nabha Khemka je princeznou z Paňdžábu, jejím otcem byl Maharaja Ripudaman Singh z Nabhy a manželem je Nand, významný světový obchodník. Děd Jeet, Hira Singh, vládl státu Nabha v Paňdžábu na přelomu 19. a 20. století. Po smrti mahárádži přichází na trůn jeho syn Ripudaman Singh. Určitě stojí za zmínku, že právě otec Jeet Nabha byl jedním z mála vládců knížecího státu, který se odvážil vzdorovat Britům. Za to u nich zaplatil ztrátou titulu, svobody, království, ale i své rodiny. Mahárádža ale nikdy neslevil ze svých zásad.

Maharádža z Nabhy, otec princezny Jeet Khemka | Foto: z knihy PRAHA-DILLÍ

 

Druhý den našeho pobytu v Delhi jsme jeli navštívit naše přátelé, královskou rodinu. Při snídani jsme dostali několik zásadních a užitečných rad. Jednou z nich bylo nejíst na ulici a nepít vodu z kohoutků, což ti, kteří cestují i do jiných zemí, už dobře vědí. Také nebylo vhodné nosit jakékoliv klenoty a vyšší částku peněz. Slíbili jsme, že vše dodržíme tak, jak nám bylo kladeno na srdce. Naštěstí nás do konce pobytu nikde nikdo neokradl a žádné zdravotní potíže se nám nepřihodily. Naopak, vrátili jsme se zdravější než jsme odjížděli. A to doslava. Energie, vstřícnost i úsměv Indů pro nás byl balzámem na duši.

Návštěva sirotčince v New Delhi | Foto: z knihy PRAHA-DILLÍ

Během povídání mi Jeet říkala, že mám stejně jako ona punjabské rysy. Lidé si ji prý dodnes pletou s Řekyní. Také já mám z Česka stejnou zkušenost. Právě severní a severozápadní část Indie byla za časů Alexandra Velikého pod řeckým vlivem. Honzík by se podle Jeet hodil do Bollywoodu, jen by se musel naučit hindi.

Obálka knihy PRAHA-DILLÍ, život mezi dvěma světy | Foto: Barbara Ondřichová

Khemkovi jsou vegetariáni, což je u nejvyšších indických kast samozřejmostí. Ta nižší jíst maso může. I podle tohoto poznáte, kdo náleží, do jaké společenské vrstvy. Tomu odpovídal jídelníček nejen v jejich paláci, ale také v jejich domě, kde jsme po čas návštěvy Delhi bydleli. Byl velmi pestrý a zdravý.

Pro zajímavost: Už ve starém Řecku bylo vegetariánství známé a oblíbené. Tady ho praktikovali příslušníci různých náboženství a filosofických směrů. Jak pravil anglický dramatik George Bernard Show: „Vegetariánství je kořenem lidskosti.“ Indové byli k tomuto způsobu stravování přísně vedeni. U nás tuto otázku nikdo neřeší, a tak se potýkáme s problémy týkajícími se nejen chovu zvířat, ale i zdraví. Zrovna pár dnů před odletem jsem v médiích zaznamenala vybíjení drůbeže. V Indii nemyslitelné. Kam se to řítíme?

Pokud se chcete dozvědět více nejen o královské rodině, ale také životě obyčejných Indů i spisovatelky a producentky Alky Hájkové, která byla dcerou českých diplomatů převezena do Československa, pak je tady pro vás kniha PRAHA-DILLÍ, život mezi dvěma světy, která je doplněna unikátními fotografiemi z cest po Zlatém trojúhelníku.

11