Karel Gott také obdržel Stříbrnou medaili Prahy. Jak to bylo dopravdy?

Alka Hájková exkluzivně pro VIPosobnosti.cz

Karel Gott | Foto: František Jirásek
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Mistr Karel Gott by nesčetněkrát za svůj život oceněn a dekorován. Letos by měl být in memoriam vyznamenán nejvyšším stáním oceněním, které mu udělil prezident Miloš Zeman, a to Řád bílého lva první třídy. Ovšem mimo jiné je také držitelem Stříbrné medaile primátora Hlavního města Prahy. Jak to tehdy bylo, zavzpomínala produkční Alka Hájková.

Veřejnost jen málo ví, možná vůbec, že Mistr Karel Gott je nositelem Stříbrné medaile Prahy. A téměř nikdo neví, vyjma pár insiderů, že za tímto oceněním pro Mistra stojíte právě Vy. Jak to tehdy bylo?

Přišel čas, kdy se moje cesty Mistra Karla Gotta a primátora Pavla Béma opět setkaly. Stalo se tak v roce 2009, v němž Mistr 14. července slavil 70. narozeniny. A jak bylo jeho zvykem ve velkém stylu. Jen pro představu – do beznadějně vyprodané O2 Arény v Praze, kde se galashow konala, přišlo zpěvákovi na scénu tehdy blahopřát 130 hostů, kolegů zpěváků a herců a v hledišti nadšeně a bouřlivě aplaudovalo více než patnáct tisíc diváků. V souvislosti s téměř celonárodními oslavami Mistrova výročí narození mě napadlo, že by určitě bylo hezké, kdyby se Karel dočkal nějakého skutečně nečekaného dárku. Už na začátku roku jsem koketovala s myšlenkou oslovit právě primátora Prahy Pavla Béma s nápadem, jestli by hlavní město mohlo Karla v rámci tohoto jubilea ocenit.

Pavel Bém, Alka Hájková v rozhovoru o medaili | Foto: Milan Ležák

Tak ono se lehce řekne a hůře udělá. Nebo se pletu? Jak na to Pavel Bém reagoval, že by jako primátor udělil Karlu Gottovi vysoké ocenění primátora Hlavního města Prahy?

Pavel Bém s mým návrhem ihned souhlasil, ale samozřejmě o tom jako primátor nemohl rozhodovat jenom sám, ale společně s radními města. Moje žádost byla později, přesněji na začátku května na jednom ze zasedání rady města, kladně přijata. Novinku jsem s velkou radostí sdělila Karlovi symbolicky v bývalé kavárně Vltava v Revoluční ulici, v níž začínal svoji pěveckou dráhu a nyní tady křtil své nové CD.

Slavnostní ceremoniál pro dvaačtyřiceti násobného Slavíka, byl naplánován na červen. S primátorem jsem byla domluvená na jasném scénáři. Slavnostní akt se uskuteční v Primátorském salonku zařízeném ve stylu art-deco, což bylo úžasné, neboť jej Karel miloval. Součástí této místnosti je také piano, na které bývalý primátor hrával. A právě k němu měl v úvodu usednout pianista Pavel Větrovec, poté se slova ujme první muž Prahy a předá panu Gottovi Stříbrnou medaili města Prahy.

Karel Gott, primátor Pavel Bém | Foto Milan Ležák

Pokud si ovšem vzpomínám, tak zase tak lehký průběh to nemělo? Ona totiž nastala velmi nepříjemná komplikace, jelikož došlo k úmrtí neméně významné pěvecké a herecké osobnosti…

Ano. Máte pravdu. V průběhu těchto příprav přišla zpráva o úmrtí zpěváka Waldemara Matušky. Bylo nakonec rozhodnuto propojit ocenění zemřelého umělce s předáním medaile Karlu Gottovi v Brožíkově sále. A tak i tady mi bylo zase umožněno vidět, jak magistrátní odbor v čele s „velmi důležitou úřednicí“ milující náš Zlatý hlas převzal organizaci a pojímá jeho další přípravu. V určený den a s přihlédnutím k okolnostem se nakonec konal slavnostní ceremoniál v Brožíkově sále na Staroměstské radnici 25. června. O úvodní slovo se postaral primátor hlavního města, ve kterém mimo jiné vyzdvihl velký kulturní a společenský význam obou umělců. Poté se slova ujal oslavenec Karel Gott, právem nazývaný Die goldene Stimme aus Prag, neboť především v německy mluvících zemích si získal neuvěřitelnou oblibu a zájem tamního publika a v roce 1969 nahrál u Polydoru desku se stejnojmenným názvem.

Karel Gott, prezident Václav Klaus | Foto: Hrad

Němci svůj idol nazývali také Unsere Prinz, Koenig und Gott. Z Německa si Sinatra Východu, jak se Gottovi také přezdívalo, přivezl různá ocenění, například Zlatou jehlu Polydoru, u kterého již v začátcích své kariéry podepsal exkluzivní doživotní smlouvu na vydávání alb. Dále jen namátkou to byly 2 Zlaté klíče festivalu Intervize, Stříbrného a Bronzového lva rádia Luxemburg, 2 Zlaté ladičky festivalu Tag des deutschen Schlagers, Zlatou harfu ve Stuttgartu, na přehlídce MIDEM v Cannes převzal 4× cenu Trophée nationale. Cenu Třešňové květiny na festivalu v Tokiu získal za píseň z pera svého dvorního skladatele, Karla Svobody, Go in search for happines (Jdi za štěstím).

Prezident Miloš Zeman, Karel Gott | Foto: Hrad

Vyjmenovávat všechna ocenění, počet vydaných a prodaných desek a veškerých dalších Gottových úspěchů by bylo na samostatnou knihu. I tak je jasné, že Karla Gotta nikdo u nás nepřekonal a nepřekoná, a to nejen v počtu ocenění, ale vlastnostech, o kterých tu píši. Svědčí o tom i fakt, že po svém skonu zpěvák přeskočil ve vyhledávání na Googlu na určitou dobu i prezidenta Trumpa a to celosvětově. Během působivého proslovu Mistr skromně zmínil jenom některé ze svých úspěchů i fakt, jak nás i hlavní město reprezentoval ve světě. Nezapomenul na slova chvály na adresu Waldy. Příjemně, skromně a samozřejmě smutně působil syn Waldemar, který přebíral ocenění za svého již zesnulého otce.

O odlehčení ceremoniálu se postaral zpěvák ve chvíli, kdy mu během předávání medaile upadla na zem a on s nadsázkou a humorem sobě vlastním do ní zlehka kousl a poté s určitostí prohlásil, že je „opravdu pravá“.

Jaké přené ocenění z rukou primátora Pavla Béma Mistr Karel Gott přesně převzal? A co podle Vás vedlo k tomu, že primátor podle Vás neváhal a ihned s Vaším návrhem na ocenění souhlasil?

Dne byla 25. června v roce 2009 zpěvákovi primátorem hlavního města předána Stříbrná medaile Prahy. Bém mu ji předal nejen proto, že si ji Karel zasloužil nejen jako umělec. V Praze a ve světě nás reprezentoval nejen svým umem, lidskostí, ale také společenským vystupováním snoubeným s citem, intuicí, inteligencí a bez pochyb znalostí světových jazyků. Své písně uváděl na svých koncertech v neuvěřitelných třinácti jazycích světa. Pavel si Karla vážil i jako člověka, který měl široké vědomosti. Ihned po aktu za mnou přišel a řekl mi, že Gott mluvil jako kniha. Tenor, který nás vždy perfektně propagoval a reprezentoval mimo naši republiku a v hlubokém socialismu přivážel valuty v ohromných sumách, jejichž velkou část si stát v podobě daní „spravedlivě“ ponechal. Není žádným tajemství, že už tehdy Karel Gott vydělával víc než Škodovka.

Shodou všech náhod a okolností byl tento zvláštní den dovršený smutnou událostí, úmrtím krále popu Michaela Jacksona.

Autor: Radek Velecký