Jasné je, co dělat vláda teď nemá, říká Ladislav Jakl

Alka Hájková

Ladislav Jakl | Foto: IVK
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Pár dní před volbami zasáhly naši zemi povodně. Do jaké míry do nich může vstupovat vláda, je namístě je rušit a jaká je situace v Americe před přísně sledovaným duelem Trump-Harrisová? Nejen o těchto tématech poskytl rozhovor exkluzivně pro VIPosobnosti.cz Ladislav Jakl, který se právě vrátil z Ameriky.

Pane Jakle, zasáhly nás povodně, se kterými si musely poradit různé vlády. Jak je, podle vás, zvládá ta současná?

Role vlád v průběhu povodní zas moc zásadní nebývá. V tu chvíli je důležitější dobré fungování všech složek Integrovaného záchranného systému a obcí. Role vlád a centrálních institucí bude důležitá až v následné fázi při odklízecích a rekonstrukčních činnostech. Tato i předchozí vlády – jak věřím – aspoň nějak základně pečovala o ochrannou infrastrukturu a o její zdokonalování. Všechny vlády mají ale máslo na hlavě v tom, je se nechaly válcovat zelenými teroristy blokujícími výstavbu přehrad. Na to teď některá postižená místa doplatila. Těžko říci, co tyto dny dělat vláda má , jasné ale je, co dělat nemá. Honit si triko na neštěstí jiných a předvádět se v médiích.

Blíží se volby. Některé strany, primátoři, starostové… volají o jejich posunutí. Je to správný krok?

To je fakt nesmysl. Závažné logistické obtíže při organizaci voleb se budou týkat asi promile obyvatelstva. A veřejné struktury, které volby provádějí, by stejně nebyly při uklízecích pracích co k čemu. Navíc by se strhla mela, jak je odložit, komu které odložení prospěje a komu uškodí. To by ohrozilo důvěryhodnost výsledků.

Přichází sčítání škod, pomoc. Bude na to mít Fialova vláda prostředky, a to nejen fiannční?

Povodně jsou pohromou s velikou publicistou. Ví o nich každý. Ale ve skutečnosti je to „jen“ větší množství v krátkém čase takových pohrom, které se jindy týkají mnoha domácností po celé republice v průběhu každého roku. Ten vyhoří, tam bouchne plyn, tam strhne kus domu posun půdy. Většinou si se škodami musejí pomoci vlastníci, velkou část nákladů řeží pojišťovny. A také charita. Od vlády (a krajů) se chce především rekonstrukce poškozené infrastruktury, a to je práce na roky. Nesmí to být ale náklady navíc, je nutno v příštích rozpočtech vyškrtat odpovídající zbytné položky. A že jich ve veřejných rozpočtech je.

Blíží se také volby v USA. Vy jste se odtud před pár dny vrátil, jaká tam je nálada, ekonomicko-společenská situace?

O USA nelze říci nic souhrnného. Jsou tam ohromné rozdíly. Lidé mimo velká města žijí velmi podobně jako u nás. Mají normální zdravé názory. Velká města jsou ale extrémnímu progresivismu zcela propadlá. Ale všude je znát, že lepší časy už byly. Viděl jsem opuštěných a vybydlených domů víc než za všechny své předchozí americké cesty dohromady. A to jsem i teď viděl Ameriku na hodně odlišných místech, během tří týdnů jsem navštívil 21 států a se svými přáteli najel autem skoro třináct tisíc kilometrů.

Jaký je podle vás poměr Harrisová – Trump v oblíbenosti, možnosti výhry?

Volby nesjpíše rozhodne to, která strana bude umět lépe ovlivnit obsah obálek pro korespondenční hlasování.

Jak podle vás ovlivní celosvětové dění, Evropu vítězové voleb v Americe?

Nepřeceňujme zájem americké politiky o světové dění, nebo dokonce o Evropu. Americkému voliči je zahraničí ukradené. Zajímá ho školství, ceny, nezaměstnanost, ekonomický růst a byrokratické buzerace. Pokud vyhraje Trump, bude se víc starat o Američany, o americké voliče a poplatníky, o americké rodiny. Pokud Harrisová, nebude se – stejně jako poslední čtyři roky – starat o nic a bude se koncentrovat na občasné mediální pózy a gesta.