Andrej Babiš:Lidský charakter poznáte až ve stresových situacích

Autor: Alena Hájková

Foto: archiv Agrofert.cz
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Byznysman Andrej Babiš je majitelem mnoha firem. Hned v úvodu ale oznámil, že v Agroferu jako šéf již skončil. Letos se lídrovi ANO podařilo zvítězit, přesto ale podle vlastních slov prožívá těžké životní období. Jaké jsou dosavadní zkušenosti předsedy hnutí ANO v politice, jaké uznává hodnoty či proč koupil MF Dnes? Rozhovor pro VIPosobnosti.cz vznikl v sídle Agrofert.

Co bylo pro vás, pane Babiši, motivací stát se obchodníkem?

Už když jsem byl mladý, přál jsem si mít vlastní auto, bydlení, toužil jsem cestovat. Také mě lákalo studium na zahraničním obchodě. Když jsem toto všechno chtěl již zamlada mít, bylo potřeba, abych si na to všechno sám vydělal.

Jaké vlastnosti, hodnoty uznáváte především?

Tak určitě je to cílevědomost, pracovitost a především serióznost. Mám dojem, že tyto hodnoty se začaly časem ve společnosti vytrácet. Chybí morálka, jsou zde sociální nerovnosti. Hodnoty se změnily, bohužel k horšímu a já jen doufám, že lidi budou mít dostatek trpělivosti, než se vše začne obracet k lepšímu.

Pokud jde o odhad, s kým a jak jednat, velkou roli hraje samozřejmě první dojem. Ten je ale potřeba průběžně korigovat, protože mnoho lidí má napoprvé dobré společenské vystupování, kterým může své okolí dokonale zmást.

Sám jsem samozřejmě udělal také chyby, spletl jsem se v lidech. Lidský charakter poznáte až ve stresových situacích. Nedílnou součástí pro to, abych si s lidmi rozuměl, je pro mě také vzájemná chemie a důvěra.

Nejen ve vašem oboru je důležité obklopit se kvalitními profesionály. Je pro vás složité takové najít?

Snažím se obklopit lidmi, kteří jsou úspěšnější, lepší než já. Nikdo z nás dnes není odborníkem ve všem. Také mi to umožňuje delegovat pravomoci na lidi, o kterých vím, že své práci rozumí.

Najít kvalitní lidi bylo a je těžké. Ti, kteří jsou opravdu úspěšní, mají již vlastní byznys, ale určitě se i dnes najdou lidi, se kterými velmi rád spolupracuji pro jejich odbornost. Je pravda, že někdy manažeři schopnější partnery, než jsou oni sami, nechtějí. Mají strach, aby je nepřeskočili.

Se kterými lidmi rád spolupracujete?

Pro mě je důležitý charakter, loajalita, spolehlivost, ale také emoční a sociální inteligence.

Vy jste letos aktivně vstoupil se svým hnutím ANO do politiky, mluvíte s lidmi. Kde je podle vás příčinou jejich nespokojenosti?

Lidi měli příliš velká očekávání. Ta se ale doposud nenaplnila. Mysleli si, že se po roce 1989 vše změní a ono se tak doposud nestalo. Ale vše najednou změnit nelze. A právě tato skutečnost je vede k frustraci, pocitu beznaděje, ztrácí naději, že se jim bude dařit lépe.

Celkově se podle mého názoru změnila doba. Dříve se starali lidi jen sami o sebe, aby měli dostatek jídla, kde spát, starali se o rodinu, ale především o rodiče. Tyto zvyklosti, tradice se dědily z generace na generaci, dnes je tomu naopak. Všichni čekáme, že se o nás někdo postará. Bohužel i od našich rodičů. Mnoho starých lidí, kteří žijí jen z důchodu, mnohdy v domovech důchodců, daleko od svých dětí, naopak pomáhají svým dětem.

Co vás vedlo ke koupi Mladé fronty Dnes?

Málokdo chápe, že pro mne byla média především investičním záměrem. Přesto v nich nechci lobby jakýchkoliv politických stran. Například Mladá fronta byla především o ODS. Podle mého názoru je o čem psát. Máme mnoho vynikajících lidí, kteří dosáhli v různých oborech velkých úspěchů. Děje se mnoho zajímavých věcí. Ať o tom novináři píší. Proč ne? To, že se píše plytce, je dáno také úrovní dnešních novinářů.

Pro někoho je složité, těžké, akceptovat skutečnost, že je tady mnoho lidí, kteří jsou úspěšní, pracovití.

Pro vás byl letošní rok zlomový. Vstoupil jste do politiky. Jaké jsou dnes vaše priority?

Moje priority se letošním vstupem do politiky naprosto změnily. Netušil jsem, do čeho přesně jdu. Troufám si říci, že prožívám nejobtížnější období svého života. Jsem samozřejmě jako byznysmen zvyklý na tvrdá vyjednávání, ale dostal jsem se do jiného světa, ve kterém vládne napadání, ponižování. Ve sněmovně vám politici nedají ani šanci, abyste je pozdravil, nepodívají se na vás, ruku vám nepodají, což je pro mě šílené a zároveň nepochopitelné. Musím říct, že jsem v šoku, když vidím, jací poslanci sedí v Poslanecké sněmovně. Někteří z nich jsou nejen demagogové, ale také lidi spojeni s korupcí. Chovají se agresivně, rétoricky účelově. Vadí mi povrchnost debat, a to nejen na půdě Poslanecké sněmovny, ale také vymývání mozků lidem.

Stát podle mého názoru funguje jako černá díra. Co bych si přál, je fungující stát.

Jsou tato negativa, o kterých hovoříte, pro vás důvodem opustit politiku?

Ne, to určitě ne. Ale rád bych již začal něco nového vymýšlet, tvořit. Jsem člověk, který nerad ztrácí čas.

Čemu byste se chtěl ještě věnovat?

Rád bych například vybudoval síť restaurací.

Vy jste velkým obdivovatelem Karla Gotta. Nedávno jste byl kmotrem jeho CD Láska je nádhera a sponzorem zpěvákova turné. Proč?

Gott je legenda, nezmar plný energie, plný elánu bez ohledu na věk, zaslouží si obdiv.

Pod čarou:

Společnost Agrofert se stala v roce 2012 sponzorem turné Karla Gotta. Zpěvákova hudební kariéra trvá už přes půl století. Po amatérských začátcích v kavárnách Alfa a Vltava začal v roce 1959 zpívat s orchestrem Karla Krautgartnera. Rok nato byl přijat na Státní konzervatoř v Praze, kde vystudoval operní zpěv. Celosvětově se s jeho písněmi prodalo přes 50 milionů desek, jen v německy mluvících zemích neuvěřitelných 23 milionů. Agrofert Tour se uskutečnil v 16 městech v České republice i na Slovensku. Vyvrcholil 8. prosince 2012 předvánočním koncertem v zcela zaplněné pražské O2 areně. Gotta doprovodil na koncertech Boom!Band Jiřího Dvořáka a smyčcová sekce. Jedním z hostů turné byla zpěvačka Dasha.

Agrofert je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru. Konsolidovaný zisk skupiny vzrostl meziročně téměř o polovinu na 8,7 miliardy Kč. Konsolidované tržby se zvýšily na 117,6 miliardy Kč.