Redaktorka
Indie. Rozmanitá země nejen chutí a barev. Její nedílnou součástí jsou různé druhy koření.?
Indický subkontinent je rozlehlý, proto se zde mísí nejen mnoho kultur, ale také tu panují rozdílné klimatické podmínky. Najdete zde spoustu rozmanitostí, specifik i různý charakter přípravy jednotlivých pokrmů. Každé jídlo má svoji vlastní, identickou chuť, vůni, ale i příběh. Také náboženské vyznání významně ovlivňují stravování. Například muslimové nesmějí jíst vepřové maso, hinduisté hovězí. Nakonec kráva je přeci posvátné zvíře. Nedílnou součástí ndické kuchyně je ovoce. Mango, ananas, papája, ale i různé druhy citrusů dodají jídlu jedinečnou chuť, a to i v podobě koktejlů.
Základem indického jídla je koření. Masála je směs koření, které se liší svojí chutí i původem. Obsahuje především nám dobře známý zázvor, chilli, koriandr, česněk i kurkumu. Také kari dodává pokrmu neopakovatelnou chuť a vůni, ale v každé části Indie jinak. Jednotlivé druhy koření mají také svůj nenahraditelný léčebný význam.
Zázvor je cenné koření, známé již od 4. století. Využívá se hojně při nachlazení, kdy jej na kousky nakrájený nebo na jemno nastrouhaný přidáváme s medem do horkého nápoje. V letních dnech je společně s limetkou výborným chladivým nápojem. Podporuje také krevní oběch, spaluje tuky, má antibiotické účinky. Posiluje náš imunitní systém. Působí protizánětlivě. Důležité jsou i jeho antioxidační účinky. Toto koření se ale přidává i například do sušenek. Známé je také zázvorové pivo.
Kurkuma byla velmi hojně a úspěšně využívána již na začátcích ajurvédy. Toto přírodní antibiotika s protibakteriálním a protivirovým účinkem má protizánětlivé účinky, posiluje imunitu jater a stejně jako zázvor při spalování tuků pomáhá k hubnutí. Pro zdraví je dobré denně přidat lžičku tohoto žluto-oranžového zlata do bílého jogurtu, sklenice mléka. Přidat ji můžete také do nakládané zeleniny a pikantních chuťovek, protože je vhodná také jako konzervační prostředek.
Kari obsahuje velmi důležité minerály, vápník, železo, hořčík, draslík apod. Pomáhá při úbytku váhy, podporuje imunity a detoxikaci organismu. Působí jako silní antidepresivum. Vyzkoušet jej můžou ti, kteří trpí artritidou a osteoporózou Posiluje náš kardiovaskulární systém.
Pepř podporuje trávení, zamezí nadýmání, pomáhá od pocitu studených nohou a rukou, ale i činnost srdce i mozku. U nás se prodávájí různé druhy pepřů. Například bílý pepř je jemnější a lahodnější chuti. Vyzkoušet můžete i směs 4 barev.
Indické kuře na kari
Copyright 2012-2024. VIPosobnosti.cz.
Autorská práva: Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či další zpřístupňování článků, podcastů, videí a fotografií bez písemného souhlasu vydavatele, vč. sociálních sítí je zakázáno.