Gottův dvorní pianista: Můj honorář činil 8 korun

Autor: Alena Hájková

Pianista Pavel Větrovec | Foto: František Jirásek
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Velkolepou oslavu svých sedmdesátých narozenin si užil v neděli v divadle U hasičů pianista Pavel Větrovec. Kapelníkovi Karla Gotta přišly pogratulovat a společně zavzpomínat známé osobnosti.

Pavel Větrovec se narodil 20. července 1949, narozeninový koncert pianistovi uspořádal šéf fotbalového klubu Amfora Petr Salava na podzim. A bylo opravdu co slavit. Větrovcova cesta do kapely Ladislava Štaidla byla dlouhá. Štafetu převzal jako nový šéf orchestru po roce 1989 a s Karlem Gottem spolupracoval až do poslední chvíle. Tedy zkoušky, která se konala den před letním festivalem Benátská.

Pogratulovat klavírnímu virtuosovi přišla celá plejáda zpěváků, mezi nimi Jan Smigmator, který navštěvoval hodiny svého profesora Pavla Větrovce na Státní konzervatoři, kde učil. S gratulací dorazil operní pěvec Zdeněk Plech a pěvkyně Edita Adlerová, dále Monika Absolonová, Dasha, Standa Hložek, Felix Slováček či Josef Laufer, který v tomto roce také oslavil své 80. narozeniny. Z důvodu nemoci se omluvil Ladislav Štaidl.

Nejen na pódiu, ale i později v zákulisí přijímal Pavel Větrovec gratulace i dárky. Nechyběl mezi nimi ani obraz nebo narozeninové dorty či parfém. Oslavenec zavzpomínal také na své začátky i honorář, který tehdy činil pouhých 8,- korun. Po letech si samozřejmě polepšil, přesto Pavel Větrovec zůstal skromným a pokorným člověkem i muzikantem.

Jaké další koncerty přichystala agentura Amfora, se můžete podívat zde:

0