Bohuš Matuš: Odchod Karla Gotta. Mám pocit, jako by spadl Karlův most

Pro VIPosobnosti.cz exkluzivně Bohuš Matuš

Bohuš Matuš | Foto: Petr Brodecký
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Přidat na Seznam.cz

Zpěvák Bohuš Matuš podle svých slov vchází do nové etapy svého života. Umělec, který se léta držel na třetí příčce v oblíbenosti zažil nejen co je tvrdý šoubyznys, ale také pád a různé lásky. V exkluzivním rozhovoru pro VIPosobnosti.cz se dozvíte, jak lidé na jeho propad reagovali, co mu do života přinese první dcera i jak vzpomíná na hvězdy své branže.

Bohouši, v současné době se showbyznys moc nehýbe. Jak to vnímáš jako zpěvák, který je na prvních příčkách v této branži již desítky let?

Také to tak cítím. Od té doby, co nás opustil Karel Gott, jako by se ten náš šoubyznys rozpadl. Mám pocit, jako by spadl Karlův most. Všichni víme, že Karel je nenahraditelný. Vždycky měl touhu být nejlepší. Líbilo se mi to do té chvíle, než jsem zjistil, co vše zatím stojí. Pracovitost, vůle, ale i tvrdé zákulisí šoubyznysu. Karel měl obrovské štěstí, že tehdy zpěváků nebylo tolik co dnes. A když je zrovna komunisti nezakázali, mohli se věnovat své profesi. Ale také to měli samozřejmě v mnoha ohledech těžké.

Na čem dnes stojí a padá úspěch zpěváka?

Samozřejmě, že Gott, Vondráčková, David měli nepřeberné množství hitů. Ale dnes, pokud se rádia rozhodnou nás nehrát, je zpěvák předem ztracený. Pokud třeba třicetkrát denně slyší z rádia nějakého zpěváka, tak na jeho koncert přijdou. Pokud ne, jako by neexistoval. Rádia mají v tomto obrovskou sílu a moc. Když mě rok hráli jeden hit, měl jsem plné sály. Pak přestala a najednou jsem z velkých pódií zmizel. Alen nestěžuji si. Jezdím po republice a menší sály do tisíce lidi mám vyprodané.

Na několik let jsi se ztratil z předních příček a nebyl jsi vidět. Co tě přivedlo na cestu zpátky?

Když jsem byl na dně, poznal jsem, jak ti, kteří se se mnou chtěli fotit, kamarádi mě plácali po zádech, tak ti samí mě v čase propadu pak ani nepozdravili. Moc hezky se ke mně ale zachovala Kateřina Brožová. Úžasná, taktní dáma. Nechala mi dát prostor na televizi Barrandov. Nikdy jí její postoj ke mně nezapomenu. Na druhou stranu určité propady jsme v šoubyznysu zažili téměř všichni. Zpěváků je dnes hodně, zpívají dva tři roky a pak je čeká stejný osud, konec jako ty další. Podle mě to zavinila především Super Star. Vyrábí rychlokvašky, což je špatně především pro ně, jejich psychiku.

Kudy se dnes bude kultura podle tebe ubírat?

Když už jsem zmínil Karla Gotta, právě on měl skvělé spolupracovníky a žil v době, kdy „bossové šoubyznysu“ hledali nové talenty. Dnes už se tomu věnuje jen František Janeček a Oldřich Lichtenberg. Právě těmto dvěma pánům jsem vděčný za to, že zpěvákům, kteří kantilénově zpívají, právě oni dva pomáhají. Muzikály nezapadly, jak se říkalo. Naopak. Právě proto, že lidi neslyší ty svoje zpěváky z rádií, jdou se na ty muzikály podívat. Třeba Olda Lichtenberg měl úžasný nápad, koncert, který proběhl v O2 aréně v lednu, muzikálové hity Karla Svobody a Michala Davida. Právě Olda a Michal jsou geniální v tom, že písničku z muzikálu Kleopatra, Královnou jsem já, dokázali dostat do rádia.

A po jakých žánrech tedy lidi touží?

Sám nevím, asi Xindl X. Já jsem už jiná generace. Lidi dnes nechtějí poslouchat dlouho kantilénový písničky. O2 arénu kromě Gotta s tímto žánrem nikdo nevyprodá. On měl právě vybudované základy, na kterých úspěšně stavěl. Sám mi řekl, že kdyby měl dnes začínat, vyprodat takový koncert by se asi nepodařilo. Arénu vyprodal i Michal David, a to proto, že je stejná legenda jako Karel. S těch novějších zpěváků snad jen Marek Ztracený. Ale my, muzikálový zpěváci bychom ji nevyprodali.

Ty ale dnes už nežiješ jen muzikou. Jsi ženatý, máš dceru?

S Lucinkou se o ní staráme společně. Většinu toho ale zastanu především já, protože Lucka je hodně mladá. Je to obrovská zodpovědnost a pro mě nový životní rozměr. Chci být milujícím tátou. Například vstávat v noci mě nevadí. Najít si partnerku na celý život není jednoduché. O holky jsem nouzi neměl, nebyl jsem v rozpoložení přivést právě s nimi na svět dítě. Měl jsem i starší partnerky. Nejen slečny jak se všude uvádí. Ani společnost, ve které žijeme mě moc nepřesvědčila o tom, že bych do ní měl přivést potomka. Dnes jsem za dceru rád.

Autor: Alena Hájková