Alka Hájková o Karlu Gottovi: Toto tajemství si chtěl nechat pro sebe

Pro VIPosobnosti.cz exkluzivně Alka Hájková

Alka Hájková, Karel Gott | Foto: Alan Pajer
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Přidat na Seznam.cz

Přinášíme Vám rozhovor s producentkou a spisovatelkou, paní Alkou Hájkovou. Dozvíte se, jaké to je pořádat společenské akce, jaké společné tajemství jí pojí s Karlem Gottem i co obnáší profesionalita.

Paní Hájková, pořádáte dlouhodobě společenské akce. Co Vás k tomu vedlo, pro jaké osobnosti a lidi je pořádáte a co Vás na tom nejvíce baví?

Mám ráda hezké, elegantní akce, příjemné prostředí navozující útulnou atmosféru, pohodu, kde se hosté cítí dobře, kde se setkávají lidé, které něco spojuje, mají určitý přesah, něco navíc. Mně se podařilo spojit organizační talent s osobnostmi, se kterými léta spolupracuji. Jsem ráda, že ti, kteří se mnou spolupracují, přijmou pozvání, mají ke mně důvěru. Takových akcí, setkání nemusí být hodně. Jsou spíš o tom, aby se na ně hezky nejen vzpomínalo, ale hosté, diváci a posluchači se na ně těšili.

Proč našla Alka Hájková v Karlu Gottovi svého maharádžu?

Kdybyste hodnotila, která akce se podle Vás nejlépe povedla a proč, která by to byla?

Nevím, zda můžu sama hodnotit, to nechám na druhých. Vnitřně mám pocit, že to byl určitě komorní koncert houslový koncert Pocta Paganinimu. Pořádala jsem ho ve Španělské synagoze. Samotné místo je genius loci a tóny houslí mu dodaly úžasnou atmosféru i zážitek. Na koncert přišli také zahraniční turisté. Jsem ráda, že máme významné osobnosti, které nás výborně reprezentují i ve světě. Koncert zahájil úžasný člověk, doc. Jan Měšťák, plastický chirurg. Moje pozvání přijal také kamarád a další osobnost, která nás ve světě výborně reprezentuje Karel Gott, který byl místem i koncertem nadšený. Úžasnou atmosféru koncertu dodalo i skvělé publikum, které ocenilo tento koncert, ale také slovní vyprávění, přiblížení osudů a životy velikánů Paganiniho a Bacha, kterým koncert prolnul.

Koncert VIP osobností ve Španělské synagoze | Foto: Milan Ležák

O čem jste si povídala s Karlem Gottem?

Hned po příchodu nám vyprávěl své velmi zajímavé postřehy. Například bedlivě sleduje, jak vznikají různá rčení. „Dej si na to bacha vzniklo v dobách Bachova absolutismu“, vyprávěl Gott. Po koncertě jsme si pak chvilku povídali sami. Říkala jsem mu své celoživotní pocity z jeho zpěvu, ke kterému mě přivedla právě akustika synagogy. Dodnes nejraději poslouchám jeho LP z roku 1969, s názvem Vánoce ve Zlaté Praze. Bylo nahráno v Týnském chrámu. Tóny, vibrace, které se jím nesou, jsou neuvěřitelně povznášející. Dovolím si říct, že pokud někdo věří v minulé životy, právě Karel v nich byl chrámovým zpěvákem. A právě Gottův zpěv působí i na koncertech na lidi blahodárně, pozitivně, až léčivě. Když jsem tento svůj názor říkala, ptal se mě s nadsázkou, jestli už o tom někdo napsal. Odpověděla jsem, že nevím. Tak mi v legraci a skromností sobě vlastní řekl: “Tohle tajemství si tedy necháme pro sebe“ a na rozloučenou mi zazpíval valčík Na rozloučenou se slovy “…třeba se zase někde potkáme“.

Jak vnímáte nemoc mistra Karla Gotta?

Podle mého názoru je jakákoliv nemoc (fyzická či psychická) každého člověka intimní záležitostí, o které se nemluví, (pokud se vám druhý nesvěří či nepožádá o pomoc), a to je potřeba respektovat.

Myslím si, že právě pan Gott je ten noblesní, taktní člověk, který nerad o svých nepříjemných pocitech hovoří na veřejnosti. Samozřejmě stejně jako jeho příznivci, přátelé, kolegové, kteří jsou úžasní v podpoře Karla, také já mu přeji hodně klidu, vnitřní síly k uzdravení. A samozřejmě i 40. slavíka.

S panem Gottem jste na více společenských akcích spolupracovala? Vím, nejste profesí lékařka, ale znáte jej jako člověka dlouho. Vrátí se podle Vás Karel Gott na koncertní pódia?

Karel je neskutečně pracovitý, obětavý člověk, který celý život myslel na druhé a sebe odbýval. Například před koncertem nejedl a po něm pro samé podepisování a věnování se fanouškům už neměl na jídlo čas. Někde se tento pracovní stres musí projevit. Nejen jeho zpěv, ale také lidská pomoc druhým lidem z něho udělala, dovoluji si říct, karmu národa. Stejně jako pohádka Tři oříšky pro Popelku je pan Gott symbolem Vánoc.

Myslím si, že jestli se vrátí, si Karel Gott musí rozhodnout sám. My můžeme být vděčni a hrdí na to, že takového člověka, který lidi spojuje, přináší radost, prestiž, náš národ má. Já osobně děkuji za to, že jsem Karla Gotta poznala blíž a mohla celoživotně čerpat nejen z jeho noblesy, lidskosti, ale také ohromné profesionality.

Jaké strasti, ale i jaké radosti Vám Vaše práce mezi významnými osobnostmi, s kterými spolupracujete, přináší?

Jak jsem teď řekla.  Ale třeba i někteří vizážisti, moderátoři, majitelé firem, tedy lidi, kteří nejsou vidět v první linii, jsou ohromní profesionálové a s nimi se spolupracuje přímo excelentně. To pak s nimi není ani o dřině a práci, ale o radosti. Profesionalita není o tom, že dobře odvedu svoji práci a pak se na rautu opiju nebo přijdu pozdě a nevhodně oblečený. Právě jejich lidskost, sebedisciplina spojená s talentem, chováním, oblečením, tím, co dělají pro druhé i umem je posouvá na běh dlouhou tratí. Profesionalita spojuje všechny tyto atributy dohromady.

Tenisový turnaj VIP osobností | Foto: Mirek Malec

A strasti? S těmito lidmi žádné nejsou. Mezi námi není žádný povinný smluvní vztah. Domluva dokonce většinou ústní mezi námi platí. Mě lidé, se kterými spolupracuji, nezklamali. Spíš bych řekla, že pro lidi s jinou firemní kulturou je svět šoubyznysu trochu jako „sci-fi“.

Je podle Vás servis firem, které spolupracují na společenských akcích v České republice na evropské nebo řekněme i na světové úrovni?

Někdy ano, někdy ne. Záleží, zda natrefíte na člověka, kterého práce baví, rozumí ji a dokáže se do ní vcítit. Často zvou na akci lidi, aniž by řešili, zda se k sobě profesně, názorově hodí. Ti se pak tříští na menší skupinky. Setkání by podle mého názoru mělo být ale také „něčím navíc“, aby to nebyla ztráta času a peněz pro obě strany. Během pořádání akcí jsem s úžasem zjistila, kolik nádherných nejen historických prostor naše republika má, jakou elegantní výzdobu, catering dokáží připravit.

Chystáte v budoucnu něco nového, nač by se mohli čtenáři těšit? Pokud ano, tak co to bude?

Pořád musíte přemýšlet, jak propojit zajímavé lidi, profese. V roce 2022 nás čeká 22 let naší společenské agentury VIP osobnosti, tak uvidíme. Ráda bych zase propojila setkání lidí, kteří jsou něčím výjimeční s příjemným prostředím tak, aby to bylo pro druhé zábavné i přínosné. Lidi, o kterých jsem mluvila mě naučili hodně, teď nastává čas, aby se kruh uzavřel. Nakonec i o tom píšu v knize Tanec mezi Mistry.

Autor: Radek Velecký