Alice Bendová prozradila, na jakých sladkostech ujíždí

Křest knihy | Foto: Jaroslav hauer
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Nová kuchařka Cukrařinka, pečeme s láskou se křtila velmi netradičně, a to moučkovým cukrem. Výtěžek z této knihy se autorka rozhodla věnovat na opuštěné pejsky. V tomto skvělém skutku ji podpořily i zajímavé osobnosti.

Pečení se věnuje přes dvanáct let, počty dortů, které vytvořila, jdou do tisícovek. Teď ale Andrea Burešová Lišková vydala svou první knihu pod názvem Cukrařinka Pečeme s láskou. Mezi kmotry nechyběla její sestra Alice Bendová, ale i herec Roman Vojtek či zpěvák Václav Noid Bárta. Podpořit kuchařku přišla i herečka Patricie Pagáčová, které bylo obzvlášť sympatické, že část výtěžku z prodeje knížky jde na opuštěné pejsky.

Křtilo se v pražském baru v Dlouhé ulici, a to netradičně. „Čím budeme křtít?“ ptal se Roman Vojtek. „Přece moučkovým cukrem,“ usmívala se Andrea. „Moje kuchařka je jiná v tom, že jsou v ní i tři psí recepty,“ představovala svou knížku. „Část výtěžku jde na pejsky ze spolku Dočasky.cz, od kterých sama pejska mám. Pomoc nejen lidem, ale i zvířatům je pro mě v životě důležitá, takže jsem to takto propojila,“ dodává. Jde o její autorskou prvotinu. „Když mě oslovilo vydavatelství, jestli bych nechtěla kuchařku vydat, myslela jsem si původně, že si spletli mailovou adresu. Pak mi ale manžel i sestra řekli, že bych do toho jít měla, tak jsem je poslechla,“ vysvětlila.

 

Ačkoli dortů napekla velké množství, sama si je nedopřává. „Vůbec sladké nejím a ochutnávám jen minimálně, třeba když dělám nový krém. Ale když přede mne dáte bůček, uherák, brambůrky, nebo hranolky, tak to bude hned pryč,“ směje se autorka, která má na kontě i opravdu mimořádné výrobky. „Jsou i dorty, na kterých strávím třeba čtrnáct dnů. Takový dort pak má i 300 kilo. Dělala jsem třeba repliku kasina pro narozeniny kasina ve Vestci, které má náš rodinný kamarád. Pro ně jsem tvořila i dort ve tvaru rulety či hracího automatu,“ dodala.

S pečením začala, když se jí narodili synové a z původního koníčku se stala profese. Dařilo se jí natolik, že si její dorty začaly objednávat i mnohé celebrity a stále se k ní vrací. „Už asi čtyři roky si od Andrejky objednáváme dorty na všechny oslavy našich dcer, protože umí vytvořit nejlepší Elsy a Anny a k tomu jsou chuťově špičkový, máme je rádi,“ nešetřil chválou zpěvák Vašek Noid Bárta. I když sám si drží figuru a cvičí, občas sladkým zhřeší. „Jeden den v týdnu si sladké můžu dovolit, většinou je to neděle. Třeba když nám Andrejka na sobotní oslavu upeče dort, tak já ho v neděli dojím,“ směje se rocker.

Patricie Pagáčová peče ráda, dorty ale jíst nemusí. „Přiznám se, že na sladký úplně nejsem. Čas od času si něco dám, ale spíš než dort, je to kousek čokolády,“ svěřila herečka. „Pečení mě ale strašně baví. Peču pro celý barák, pro rodiče, jen já to pak moc nejím. Ráda peču i dorty, ale nedělám žádné složité. Neumím to tak, jako Andrea,“ dodává.

 

Co se jídla týká, je sestra autorky, Alice Bendová, pravým opakem. „Já sladký miluju, ségra ho nejí vůbec, tak já to za ni doháním. Mám ráda třeba tiramisu s hodně krémem, čokoládu, a taky sladký od sestry. Třeba její černý piškot a mascarpone krém s malinami,“ říká. Sama se ale k pečení nehrne. „Moc mi to nejde, proto mi, co se týká dortu, říká dcera Alička: Mami, nech to radši na tetě,“ směje se. „Každý rok chce nějaký jiný. Jednou měla od ségry třeba krásný gymnastický, když dělala gymnastiku a akrobacii,“ prozrazuje.

0