Rey Koranteng: S princem Philipem končí jeden romantický příběh

Rey Koranteng exkluzivně pro VIPosobnosti.cz

Rey Koranteng | Foto: František Jirásek
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Televize Nova odvysílala živě posledním rozloučení s princem Philipem. Diváky tímto pietním aktem provedl Rey Korantentg. Pro magazín VIPosobnosti.cz moderátor sdělil, jak vnímá Jeho královskou Výsost.

Za přísných bezpečnostních opatření se sešli v kapli svatého Jiří na zámku Windsor členové královské rodina další smuteční hosté, kteří přijížděli na pohřeb již v minulých dnech, aby uctili památku a navždy se rozloučili s Jeho královskou Výsostí vévodou z Edinburghu.

Smuteční talíř | Foto: Alena Šulcová

V přímém přenosu nejen tuzemských televizí diváci sledovali rozloučení se zesnulým vévodou z Edinburghu. „Jeho život je jako příběh z hollywoodského filmu“, říká pro VIPosobnosti.cz Rey Korantentg.“ S princem Philipem končí životní romantický příběh, jehož život nebyl nikterak lehký.“ dodává moderátor. Pocházel s chudé rodiny, otec byl gambler a alkoholik, jeho neslyšící matce byla později diagnostikována maniodepresivní porucha. Svoji pozdější manželku, Alžbětu II okouzlil mladý princ svým šarmem a humorem, který Philipa neopustil do poslední chvíle.

Přípravy na pohřeb byly v Británii v plném proudu několik dní. Sobotního pohřbu se kvůli coronaviru zúčastnilo pouze 30 hostů. Přesto, že královská rodina si potrpí na velmi striktní etiketu, muži měli na sobě civilní oblek. Rovněž nešlo o státní pohřeb, jak je zvykem v našich zemích, ale o pohřeb královský, který má svá pravidla. Procesí vedla kapela britských granátníků a rakev nesli členové Královské námořní pěchoty.

Také televize po celém světě se pečlivě připravovaly na přímý přenos, které vysílali smuteční událost v přímém přenosu. Přenášela ho také tuzemská televize Nova, a to od 15.20 hodin přímým přenosem. Tímto pietním aktem provedla dvojice, Lucie Borhyová a Rey Korantneng. „Do studia jsme pozvali dva hosty, kteří jsou experty na Velkou Británii. Jedním z nich je bývalý velvyslanec ve velké Británii, druhý je komentátor, politolog a zastánce monarchie, který v této zemi dlouho žil. Oba dva znají dobře nejen osobnosti královské rodiny, ale také jejich děti. Z pohledu běžného středo Evropana možná Princ Philip nepatřil k nejsledovanějším osobnostem královské rodiny, přesto byl velmi významnou a mimořádně zajímavou osobností,“ říká pro VIPosobnosti.cz Rey Koranteng.

Zajímavý je pro diváka nejen osud, historie královské rodiny a jejich členů, protože zastávají jinou hierarchii než v našem republikánském zřízení. „Pro nás moderátory, pro mě a kolegyni byla to nová zkušenost. Bylo to bude důstojné, noblesní rozloučení s člověkem, který má za sebou úžasný životní příběh ,“ doplňuje moderátor TV Nova.

Připomeňme, že princ Philip který odešel 9. dubna, by se letos 10. června dožil sta let a se svojí chotí, královnou Alžbětou II strávil v manželském svazku více jak sedmdesát let.

Autor: Alena Hájková

0