S obytným vozem zažijete na dovolené pocit nezávislosti i soukromí

Autor: Alena Hájková

Foto: Jan Myslil
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Cestování v obytném voze zažívají v těchto nejistých časech velký zájem. Tento moderní životní styl nabízí nejen soukromí, ale i flexibilitu. Vyzkoušejte si pohodlí na čtyřech kolech.

Karavan si můžete, jak zakoupit, tak půjčit. Záleží na vašich finančních možnostech. Pokud se rozhodnete pro cestování na čtyřech kolech, máte zajištěnou flexibilitu, pocit nezávislosti, soukromí i pohodlí.

Svobodné cestování nabízí řadu výhod. Nejste vázaní na přesný odjezd autobusu, vlaku či odlet letadla. A pokud si v místě destinace nepůjčíte auto, pak jste odkázání jen na blízké okolí.

Parkovat s obytným vozem můžete nejen podle platných předpisů dané země či u nás obce a města, ale také si vhodná místa ke svému vyžití najít v aplikaci „Bez kempu“. Právě zde najdete zajímavé tipy pro váš výlet.

 

Obytný vůz, interiér | Foto: Jan Myslil

V létě můžete vyrazit bez dlouhého plánování kdykoliv a kamkoliv k moři. Podnikat můžete pěší túry, cyklistiku, a to právě na místech, kde se líbí vám. Stačí jen popojet. Úmorné vedro vám zpříjemní klimatizace nebo venkovní markýza, pod kterou můžete grilovat, pořádat piknik nebo při západu slunce a pohledu na moře popíjet vínko.

V zimě si můžete pohodlně prodloužit víkend a pokud vám majitel pozemku dovolí, parkovat můžete i u sjezdovky. Velkou výhodou je například, že jste ráno na svahu první. Samozřejmostí je topení, takže nemusíte mít strach, že byste ve svém domečku na čtyřech kolech zmrzli. Abyste nemuseli trávit pozdní odpoledne, kdy už je tma a večer ve voze, můžete se domluvit například v Rakousku s majiteli penzionu a docházet do něj na jídlo či wellness.

Tento styl dovolených vyhledávají lidé, kteří jsou akční, rádi sportují, nebo ti, kteří si chtějí užívat života. „Jezdím za sportem a většinou s rodinou. Vše se mi do něj vejde a dává mi pocit svobody. Stačí jen mít volno a člověk se muže rozhodnout během vteřiny na kterou se vydá světovou stranu,“ potvrzuje pro VIPosobnosti.cz plastický chirurg a vášnivý sportovec Libor Kment.

Obytné vozy nabízí veškerý komfort i pro malé děti. „Jsem velký nadšenec, takže v jsem v něm cestoval už v době, kdy naše děti byla mimina. Je tady i pro rodinu velký prostor, komfort. Miluju svobodu, pocit, že můžu spát kdekoliv“, potvrzuje Jan Myslil, jednatel Camping City, který má s obytnými vozy dlouholeté zkušenosti. „Pokud máte dostatek financí na koupi tohoto luxusního vozu, pak si jej můžete dovybavit podle svých představ a potřeb,“ což vám dává možnost kreativity a zařizování podle vašich představ tak, abyste se cítili příjemně a komfortně.

Zázemí karavanu nabízí postele s úložným prostorem, sprchový kout oddělený od toalety a samozřejmě koutek pro vaření s jídelním stolem. To vše doplněné variabilně umístěnými úložnými skříňkami.
Obrovským pomocníkem je takzvaná garáž. Ta je umístěna v zadní části obytňáku a vejdou se do ní nejen kufry, vaše potravinové zásoby, campingový stolek a židle, ale také jízdní kola nebo lyže pro celou rodinu.

Trápit se nemusíte ani s nedostatkem vody, protože sebou vezete nádrž s cca 130 litry, kterou můžete průběžně doplňovat.
Tyto obytné vozy nabízí nejen komfort, ale také bezpečnost. Jsou také praktičtější než přívěsy za auty. A tak stačí i krátkodobě naplánovat cestu a vyrazit.

0