Čeští mistři, světové sklo. Jedinečná umělecká díla na Letišti v Praze

Jana Černá

Výstava skleněných a dřevěných skulptur | Foto: Letiště Praha
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Pražské letiště se pyšní novou jedinečnou výstavou skleněných a dřevěných skulptur od předních českých umělců s názvem Čeští mistři, světové sklo. Návštěvníci a cestující si nyní mohou prohlédnout výjimečné práce světoznámých sochařů Vlastimila Beránka, Pavla Baxy, Jaroslava Proška a Ely Smrček, které zdobí prostory letiště.

Výstava skleněných a dřevěných skulptur | Foto: Letiště Praha

Tyto umělecké skvosty pocházejí z jedné z nejrozsáhlejších sbírek skleněných a subfosilních plastik na světě, kterou spravuje společnost Crystal Caviar. Výběr vystavených uměleckých děl zahrnuje skulptury z taveného skla a monumentální dřevěné plastiky vytvořené ze šest a půl tisíce let starého subfosilního dubu. Exponáty jsou vystaveny ve veřejné části Terminálu 3 a v saloncích letiště.

Marek Hornych, ředitel zákaznické zkušenosti Letiště Praha, k výstavě uvedl: „Oživení našich prostor tímto způsobem dává smysl. Jako mezinárodní letiště jsme českou branou do světa. Výstava tedy nese jistou symboliku v tom, že české umění a šikovnost jsou světové. Jsme nadšeni, že můžeme ozvláštnit naše prostory uměním, které reprezentuje dlouholetou tradici českého sklářského řemesla. Díky spolupráci s Crystal Caviar tak můžeme cestujícím nabídnout nevšední zážitek ještě předtím, než se od nás rozletí do světa.“

 

Světoví čeští umělci

Sochy Vlastimila Beránka se vyznačují elementární jednoduchostí a vypadají dokonale z jakéhokoli úhlu pohledu. V extrémních podobách se jeho tvorba často dostává až na hranice technologických možností. Díla Jaroslava Proška jsou typická použitím několika různých technik a jako talentovaný umělec si postupně buduje jméno v České republice i v zahraničí. Tvorba Pavla Baxy je pak mistrovsky zpracovaná, každý kus je svědectvím o Pavlově dovednosti s materiály a jeho výjimečném smyslu pro detail. Kromě větších děl vytváří také nádherné šperky. Ela Smrček se pak specializuje se na sochy z taveného skla, které jsou esteticky jednoduché, ale zároveň plné skrytých náznaků. Smrček vždy fascinovala schopnost přírody přinášet vnitřní klid a energii.

“Výstava na Letišti Václava Havla Praha je úžasnou příležitostí ukázat krásu výjimečných soch významných českých umělců české i mezinárodní veřejnosti. Díky skvělé spolupráci s celým týmem lidí letiště se podařilo vytvořit opravdu unikátní expozici, na kterou můžeme jako Češi být hrdí. Návštěvníci mají možnost na vlastní oči vidět lahůdky českého moderního sochařství. A pro umělce je to obrovská čest vystavovat na tak prestižním místě.” řekl k výstavě Marek Landa, majitel společnosti Crystal Caviar. Výstava v prostorách Letiště Praha zkrášluje jeho interiéry, a navíc také přináší klid a umělecký zážitek pro všechny, kteří letiště navštíví.

Letiště Praha

0