Redaktorka
Návrat do historie, zvyklostí tehdejšího života představuje skanzen v Přerově nad Labem. K vidění je nejen skanzen domků postavených z hlíny, dřeva, ale také nástroje, se kterými lidé obdělávali půdu. Vařit se tehdy muselo víc než skromně.
Například na polévku zvanou Žebračka byl zapotřebí tvrdý chléb, který se nalámal na kousky a dal vařit do osolené vody s kmínem. Rozvařený se pak prolisoval přes cedník a do hotové polévky se přidávala buď domácí smetana nebo mléko s rozkvedlaným vajíčkem a trocho mouky. Nakonec se polévka nechala přejít ještě varem.
A jak se připravovala Pekařská bída? Staré pečivo se nakrájelo na plátky, dalo do rendlíku a zalilo vařícím mlékem, až nasáklo. Spařené se pak rozdělilo na nahřáté talíře posypalo mákem nebo cukrem se skořicí a omastilo.
V některých domečkách, skanzenech v Přerově nad Labem, můžete také vidět zručnost lidí, kteří tady vyrábí košťata, barví vajíčka, vyrábí drátěné šperky i předou len. Sami si můžete vyzkoušet vyrobit malou dekoraci nebo nabarvit vajíčko.
Copyright 2012-2024. VIPosobnosti.cz.
Autorská práva: Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či další zpřístupňování článků, podcastů, videí a fotografií bez písemného souhlasu vydavatele, vč. sociálních sítí je zakázáno.