Zemřel Kris Kristofferson. U nás ho proslavil Karel Gott

Jana Černá

Karel Gott | Foto: se souhlasem Česká televize
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

V 88 letech zemřela na Havaji hvězda country Kris Kristofferson.  Americký zpěvák, textař a hudební skladatel v žánru country music. Zahrál si také v několika filmech. Své nejznámější hity složil a nazpíval koncem šedesátých a začátkem sedmdesátých let 20. století. Kris Kristofferson vydal desítky alb a dlouhou řadu singlů, a získal řadu ocenění. V roce 2004 byl uveden do Country Music Hall of Fame (česky Síň slávy country hudby). V roce 2006 získal cenu Johnnyho Mercera ze Songwriters Hall of Fame (česky Síň slávy „písničkářů„).

Kris Kristofersson /Foto: You tube

Zazářil například na festivalu v Nashvillu, státu Tennessee, která je mekkou country hudby. Tady zpíval i náš Karel Gott, od jehož úmrtí uplyne 1. října již 5 let. Mistr nazpíval v roce v roce 1981 album country a popových písní. Mezi nimi právě song Krise Kristoffersona Why me. Pro jeho fanoušky to byla nezvyklá skladba country písní. “ V Nashvillu jsme měl veliký úspěch, o kterém se tady v Československu ale nepsalo,“ řekl kdysi Karel Gott.

 

Vinilové album Country v podání Karla Gotta obsahuje i další světové hity, jako například Pláč (Crying) nebo Veď mě dál, cesto má (Take me home…). Jak Kris Kristofferson, tak Karel Gott byli ve svém oboru špičky, které si rády zatoulaly do jiných žánrů.

1