Vydejte se do tajů nepřístupného podzemí Pražského hradu

Alka Hájková

Chrám sv. Víta | Foto: Praýský hrad
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Pěti nejdůležitějšími archeologickými areály Pražského hradu, které jsou z naprosté většiny veřejnosti nepřístupné, provede zájemce nová mobilní aplikace nazvaná Pražský hrad archeologický. Seznámí je s historií jednotlivých památek a ukáže jim, jak se prostory vyvíjely v průběhu staletí. Na aplikaci pracovali odborníci z Archeologického ústavu Akademie věd ve spolupráci s Odborem památkové péče Kanceláře prezidenta republiky.

Pod Pražským hradem odpočívají pod železobetonovými konstrukcemi na několika tisících metrech čtverečních pozůstatky staveb z období přelomu devátého a desátého až patnáctého století. Mnozí návštěvníci Hradu neměli o jejich existenci ani tušení – ti, kteří věděli, zase až do nynějška neměli možnost se s nimi seznámit. Situaci mění nová aplikace pokrývající pět nejvýznamnějších archeologických areálů: kapli Panny Marie, III. nádvoří – Velké a Malé vykopávky, kryptu katedrály sv. Víta a klášter a baziliku sv. Jiří.

Chrám sv. Víta | Foto: Pražský hrad

Zájemci mohou pomocí 3D skenů nejen podrobně zkoumat jednotlivé stavby, ale na časové ose si projít, jak se měnily v čase i jaká byla historie jejich výzkumu. Virtuálně si tak dokáže projít bezmála 5 tisíc m2.Práce na vývoji trvala čtyři roky. Aplikaci lze využít na Pražském hradě jako průvodce, ale také kdekoliv mimo areál.Ke stažení je zdarma, a to na obvyklých platformách v českém, anglickém i německém jazyce.

Pražský hrad

1