V dnešní době není prostor na kompromisy, říká ředitel ART festivalu Dvořák

Alka Hájková

Ředitel Dvořák ART Festivalu s Terezou Mátlovou | Foto: František Jirásek
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Mezinárodní festival Dvořák ART Festival je multižánrovým festivalem, jehož cílem je nabídnout to nejlepší z klasické i popové hudby. Proto na koncertech nechybí mezi zvučnými jmény například operní pěvkyně nebo Felix Slováček. Co stálo za vybudováním agentury, vysvětluje její ředitel Miroslav Dvořák.

Pane Dvořáku, jste akční a moderní člověk a je o vás známo, že již při studiích Vás oslovovalo umění. Můžete nám to upřesnit? 
Myslím, že už to začalo mnohem dříve než na vysoké škole. Už na základce jsem byl vždy jeden z hlavních organizátorů besed a vystoupení. Bavilo mě vyjít ze svého stínu, stát se někým jiným a ukázat lidem něco, nevšedního“, v rámci mých aktuálních možností… Pravda, někdy se to nepovedlo a bylo to,, fiasko“, ale i o tom je umění. Chtěl jsem být napřed oproti mé konkurenci (směje se). Být přínosem pro kulturní život.
V současné době produkujete multižánrové koncerty, založil jste festival, na kterých se objevují známá jména jako je Felix Slováček, Tereza Mátlová, Leoš Svarovský a další.
Jaká cesta Vás k nim dovedla?
Pokouším se přitahovat dobré věci a myšlenky. Produkovat optimismus, obklopovat se lidmi, kteří jsou stejně nastavení a zbytečně se nenechat ovlivňovat negativními prognózami. Tak to přichází a věřím, že vše má svůj důvod a správnou cestu.  S Felixem jsem se seznámil na akci, podali jsme si ruce a vyměnili si svá čísla. Spoluorganizoval jsem jednu akci, na kterou jsem chtěl pozvat Terezku a náš první telefonát trval téměř hodinu. Druhý den přišla s hodinovým zpožděním. Takže na žádnou akci jsme nešli a šli jsme rovnou do vinárny (smích).
Koncert v Pállfyho paláci. Felix Slováček, Tereza Mátlová a Miroslav Dvořák | Foto: František Jirásek
Není tajemstvím, že jste přítel operní pěvkyně Terezky Mátlové. Jak je to u vás doma?
Dlouho jsme náš vztah tajili a dneska už to žádné tajemství není. Myslím, že se dobře doplňujeme, navzájem se motivujeme a máme se rádi. Pak se na všechno díváte s nadhledem.
Profesní a soukromý život se snažíme oddělovat. Jinak bychom se také mohli třeba i zbláznit (smích).
Profesionalita v jakémkoliv oboru je také o důvěře. Jak jste si ji získal?

Já se řídím pravidlem, nejprve práce a pak zábava. Snažím se o to, aby má práce byla perfektně odvedena. Vždy jsem se snažil být tím lepším… V dnešní době není prostor na kompromisy a já chci svému okolí přinášet maximální užitek, radosti a profesionalitu. Vím, že je to ten správný klíč k důvěře a vybudování něčeho společného. Obchodní partnery musíte, obzvlášť v dnešní době ,,hýčkat“. A já jim děkuji za dosavadní spolupráci. Moc si jich vážím.

A co v nejbližších měsících chystáte?

Na podzim roku 2024 nás čekají tři koncerty v rámci Dvořák ART Festivalu. V září je naplánován KONCERT PRO DVOJKU, který se uskuteční 15. září od 19.00 na náměstí Míru, o týden později koncert v arcibiskupském paláci v Olomouci a na konec roku chystám vánoční koncert s malým překvapením.
Na příští rok se chystá projekt mimo ČR, tak doufám, že to vše vyjde.