Přijela pouť… Nejen na Gottovy hity zapomeňte

Jan Čížek

Ilustrační foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

První zmínky sahají až do roku rok 1595. Tehdy se putovalo k pražskému kostelu sv. Matěje, a to především kvůli odpustkům pro poutníky. Náboženský motiv se ale postupně spojoval s lidovou zábavou, a tak vznikla pouť, která dodnes nese jméno Matějská. Kdo z pamětníků by neznal hit Přijela pouť, který zněl z reproduktorů na všech poutích?

Na tehdejším jarmarku sloužila pro zábavu střelnice a kolotoče. Postupem času tyto tradiční atrakce byly tyto nahrazeny dražšími a modernějšími. Ty jsou už více než adrenalinové. Dnes najdete na stáncích nejen různé výrobky z Číny, gumové hady, turecký med, perníková srdíčka, ale také stánky s občerstvením. Nechybí ani ponící, kteří se neúnavně točí v malém kruhu, aby udělalali radost dětem.

Ilustrační foto: Pixabay

Z ampliónů hrála hlasitě hudba, aby přilákala návštěvníky. I tady se měnil vkus. Časy, kdy se odtut ozývaly hity v podání Karla Gotta, Václava Neckáře a dalších českých interpretů jsou částečně minulostí. „Teď na Markétu hráli u nás ve Zvoli jen zahraniční hity. Časy se asi mění a s nimi i vkus pořadatelů. Už to nejsou ty poutě s balónky, párkem s chlebem, co to bývaly. Je tu jen pár lidí, kteří příjdou hlavně ze zvědavosti.“ zavzpomínala Andrea Šťastná na doby svého mládí.

Poutě už nejsou, co bývali, lidé chodí na jinou zábavou. „Je to tady strašně drahé. Jedna atrakce, jízda 100-200 korun. Pro rodinu se dvěma dětmi je to hodně,“ vysvětluje Jan Skopeček. „Některé atrakce jezdí skoro prázdné. Atmosféra radosti je pryč.“

Na poutě, na které se především děti těšily dlouho dopředu můžeme dnes vzpomínat už jen s nostalgií. Lidé už nemají potřebu se osobně scházet, sdělovat si novinky, dojmy jako dříve. Atmosféra ve společnosti už je úplně jiná. Sociální sítě nahrazují osobní setkání, sdílení zážitů i informací. Lidé mají možnost v létě více cestovat. Časy, kdy pořád dokola hrávaly hity jako Přijela pouť už jsou asi také nenávratně pryč.

0