Plastický chirurg Jan Měšťák: Chtěl jsem být původně matematikem nebo fyzikem

Alka Hájková

MUDr. Jan Měšťák | Foto: František Jirásek
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Lékař, doc. Jan Měšťák mohl být vyučený automechanik, ale nakonec se stal pouze jemným mechanikem. Vyrobil první laser u nás a druhý na světě. Ve studentských časech po ukončení gymnázia zvažoval, jestli se bude věnovat matematice, či fyzice. Nakonec ale zvítězila medicína. Ve svém oboru plastické chirurgie patří již léta ke špičce.

„Rád bych byl vyučený automechanik, ale jsem pouze jemným mechanikem. I když jsem vyrobil první laser u nás a druhý na světě – první byl vyroben v USA“, říká lékař, pedagog a především skromný člověk, Jan Měšťák. S matematickou přesností, precizně dokonalými plastickými operacemi, které vypadají přirozeně, pomáhá ženám, ale i mužům zkrášlit nejen tělo, ale především duši. „Samozřejmě, že nejdůležitější je vnitřní krása. Když se ale podaří upravit i zevnějšek, tak, aby byl klient spokojený, stává se z něj sebevědomá osobnost. Naopak dokonalá krása, rysy můžou působit poněkud chladně, proto u mě není prioritou u ženy symetrie, ale duše“, vysvětlil svoji filozofii pojetí krásy pro VIPosobnosti.cz MUDr. Měšťák.

Znalec krásy, literatury, duchovních hodnot není jen lékařem, ale také otcem dětí, které mu dělají v životě největší radost. O Janu Měšťákovi je známo, že pracuje velmi intenzivně, za den zvládne na své klinice Esthé, která sídlí na pražských Příkopech, více než 25 operací týdně. A tak mu na společenské aktivity již nezbývá moc času.

„Někdy operuji až do pozdních nočních hodin a ráno jsem opět na sále“, říká chirurg, který si na své klienty rád udělá čas i o víkendech.

Nedávno si ale volnou chvilku našel a zavítal na ples, kde se setkal se zajímavými lidmi. „Na plese, který pořádala moje kamarádka Alena Hájková se mi moc líbí“, řekl MUDr. Měšťák a dodal proč. „Je tady atmosféra, která nám všem v dnešní době hodně schází. Na plesy sice moc nechodím, ale občas navštívím třeba ples mediků.“ Přesto, že docent Měšťák rád tančí, tentokrát kvůli zranění achilovky si u stolu celý večer povídal se svými přáteli. „Velmi rád tančím, kdysi jsem hrával za nároďák volejbal, a tehdy jsem se rozmýšlel, jestli budu, nebo nebudu také tanečník“, uzavřel plastický chirurg Jan Měšťák.

 

1