Korunovační klenoty budou k vidění u příležitosti státního svátku sv. Václava

Alka Hájková

Korunovační klenoty | Foto: Hrad
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Výstava Českých korunovačních klenotů se uskuteční v termínu od 17. do 30. září 2024. O den dříve budou slavnostně vyzvednuty z Korunní komory v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha a přeneseny do Vladislavského sálu Starého královského paláce. Výstava se na základě rozhodnutí prezidenta bude konat každý rok v návaznosti na termín státního svátku v září.

Korunovační klenoty | Foto: Hrad

Svatováclavskou korunu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem a sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Klenot je zhotovený ze zlata vysoké ryzosti (21 – 22 karátů), zdobený drahými kameny a perlami – je v korunovačním souboru nejstarší. Váží téměř dva a půl kilogramu, i s křížkem je vysoká 19 cm, v průměru má rovněž 19 cm a každý ze čtyř dílů čelenky měří 14,5 cm. Ke své korunovaci v roce 1347 ji dal zhotovit Karel IV., poté ji věnoval prvnímu patronu země sv. Václavovi a zanechal ji, jako korunu státní, ke korunovaci dalších českých králů, svých nástupců na českém trůně.

Součástí představení termínu vystavení klenotů byl i trn z údajné Ježíšovy koruny, o kterém velmi poutavě hovořil šéf hradních památkářů. Podle Kroupy je dutina Kristovy trnové koruny dutá. „Zkoumala se kamej na křížku, a to v roce 2003a pomocí přenosného rentgenu bylo zjištěno, že další dutina je ve dně kříže,“ dodal Petr Kroupa.

Ke korunovačními klenotům patří nejen koruna a žezlo, ale také jablko, meč, korunovační prsten, pečeť, erb, zástava, plášť. Součástí je také královský trůn. Jablko, zhotovené ze zlata vysoké ryzosti (18 karátů), váží 780 gramů a je vysoké 22 cm. Sestává ze dvou zploštělých polokoulí spojených ozdobným prstencem a završených poměrně velkým křížkem. Žezlo, zhotovené ze zlata téže ryzosti jako jablko, je 67 cm dlouhé a váží 1013 gramů. V souboru Českých korunovačních klenotů nahradilo žezlo z doby Karla IV.

Pražský hrad, VIPosobnosti.cz

0