Karel Gott měl při natáčení zvláštní přání, vzpomíná Alka Hájková

Jan Čížek

Lucie Bílá a Karel Gott. Silvestr 2011 | Foto: František Jirásek
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Zpěvák Karel Gott byl vždycky největší hvězdou večera. V silvestrovských pořadech vystupoval těsně před půlnocí a z obrazovek pronášel přípitek. Tak tomu bylo i v posledním televizním pořadu v roce 2011. Byl to bohužel poslední přímý přenos silvestrovské zábavy. Režie se ujal zkušený Jiří Adamec.

Silvestrovský pořad se tehdy připravoval od podzimu, a to v aquaparku v Čestlicích. Při společné večeři nám vyprávěl Karel Gott zajímavé historky z koncertů, příběhy z cest i svého života. Pak přišel čas vyjednat detaily silvestrovské televizní prezentace. S Jirkou Adamcem jsme nejednou zavzpomínali na Karlovo přání. Spolu s námi i majitel akvaparku,“ vzpomíná produkční a spisovatelka Alka Hájková.

Při domlouvání již konkrétních obrysů silvestrovského vystoupení se najednou Karel Gott zasnil a s vážnou tváří prozradil své přání, a to, že by si během přenosu a vystoupení přál, aby v bazénu plavaly mořské panny, mu pan režisér Adamec vtipně řekl:“ Karle, prosím tě, v dnešní době panny?“ Náš symbol Vánoc a Silvestra se také během našeho rozhovoru obával, jestli bude mít pro tento večer speciální repertoár, což pan Adamec také velmi trefně okomentoval a vrátil do realizovatelné fáze. „Komplikací tady byla elektřina, všudypřítomná voda nejen v bazénech a stovky koupajících se nadšenců, zejména ječících dětí… Sestavit celý program bylo náročné také proto, že majitel chtěl představit divákům všechny tři vodní paláce, takže se ve velkém vlhku, vedru a provozu stěhovala technika i celý štáb.“

Režisér Jiří Adamec během natáčení. Silvestr 2011 | Foto: kniha Tanec mezi Mistry

„Silvestrovský večer jsme strávili v hotelové restauraci, patřící k akvaparku. Karel se tady rozpovídal o svém zvířecím harému, který se mu díky dcerám doma začal rozrůstat i o želvičky. Když už jsme narazili na téma děti, mluvila jsem chvíli o našich dvou klucích, o značkovém oblečení, mobilech a všem, co dnes světem vládne a převládá nad ostatními hodnotami. Karel naslouchal a řekl, že je toho názoru, aby děti nosily ve školách uniformy a tím se tak předešlo společenské nerovnosti a šikaně dětí na školách. K tomu pak ještě dodal, že by se měli blíže stýkat lidé ze stejných společenských vrstev…,“ vzpomíná Alka Hájková.

Produkční Alka Hájková a Karel Gott. Silvestr 2011 | Foto: kniha Tanec mezi Mistry

„Zatímco my jsme „řešili rovnostářství“, v prostorách v tu dobu ve vodním resortu začal přímý přenos. Finále patřilo jako vždy Karlu Gottovi a Lucii Bílé. Režisér se s nimi dohodl, že na konci svého vystoupení zazpívají jejich nádherný duet s textem Pavla Vrby Krása a prozpívají se jím přesně k půlnoci. Naproti pódiu na vodě, obklopeném stovkami diváků, na němž zpěváci pěli, byly velké bazénové hodiny, které oba měli s blížícím se koncem roku sledovat a přesně o půlnoci si připít společně s hosty u bazénů i televizními diváky na právě přicházející nový rok. I když bylo vše detailně spočítané, i tak to byl adrenalin, neboť zpívajícím hvězdám svítily do očí reflektory a odhadnout přesný čas bylo pro ně těžké. Pan režisér ale věděl, kdy přesně píseň dozní, a tak se Slavící trefili na vteřinu přesně,“ ukončuje vzpomínání na poslední ‚živý‘ silvestrovský pořad Alka Hájková.

kniha Tanec mezi Mistry

8