Jak se chovat při živelní události? Ochrana zdraví je na prvním místě

Jana Černá

Ilustrační foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Být připravený na živelní událost znamená mít jasný plán a vědět, co dělat v situaci, která se rychle mění. Náš každodenní život se může během pár okamžiků změnit, a proto je klíčové znát základní zásady a opatření, která vám mohou pomoci v krizové situaci správně reagovat. Allianz se zavázala poskytovat nejen pojištění, ale také rady, které vám mohou v těchto nepředvídatelných okamžicích skutečně pomoci.

Nečekané události často přinášejí stres a pocit nejistoty. Tento článek vám proto nabízí praktické a snadno proveditelné tipy, které vám a vaší rodině mohou zachránit život. Zde jsou kroky, které byste měli zvážit, abyste minimalizovali rizika zranění a zajistili co největší bezpečnost:

Jedním z nejdůležitějších pravidel je zachovat klid. V krizových situacích, kdy je každá sekunda drahá, se snadno může stát, že panika převezme kontrolu. Ať už se jedná o povodeň, tornádo, orkán nebo silnou bouři či vítr, klíčové je získávat informace z důvěryhodných zdrojů, jako jsou meteorologické stanice, oficiální vládní varování nebo místní záchranné složky (např. hasičský záchranný sbor, policie, záchranná služba). Zjistěte si předem, které informační kanály jsou pro vaši oblast nejspolehlivější, a mějte je vždy snadno dostupné. Správné a včasné informace mohou výrazně ovlivnit vaši bezpečnost a pomoci vám učinit rozhodnutí, která mohou zachránit život.
Pokud úřady nařídí evakuaci, okamžitě se řiďte jejich pokyny. Připravte si nouzový balíček s věcmi, které budete potřebovat na prvních pár hodin až dní mimo domov: léky, doklady, peníze, vodu, trvanlivé potraviny, baterku, hygienické potřeby a základní oblečení. Nezapomeňte také na specifické potřeby svých dětí, starších členů rodiny nebo domácích mazlíčků, jako jsou hračky, speciální jídlo nebo léky. Evakuace může být nezbytná k zajištění vaší bezpečnosti, proto je důležité být připraven a mít vše potřebné po ruce.

Pokud není možné se evakuovat, je klíčové najít co nejbezpečnější místo ve svém domě nebo v nejbližším okolí, kde byste mohli přečkat živelní událost. Při různých typech nebezpečí platí různé zásady, jak minimalizovat riziko zranění:

  • Bouře, silný vítr, orkán a tornádo: V případě bouřky, vichřice, orkánu nebo tornáda je zásadní schovat se do nejnižšího patra budovy, ideálně do místnosti bez oken, jako je například sklep nebo vnitřní chodba. Vyhněte se místnostem s velkými skleněnými plochami, jako jsou obývací pokoje s prosklenými stěnami, nebo blízkosti oken, kde by mohlo hrozit zranění od létajícího skla nebo jiných trosek. Pokud máte k dispozici ochrannou místnost nebo prostor se zesílenými stěnami, použijte je. Uzavřete všechny vnitřní dveře, aby se snížilo riziko, že vítr tlakem otevře dveře nebo poškodí strukturu budovy. Ujistěte se, že jste mimo dosah předmětů, které by mohly být větrem zvednuty a stát se nebezpečnou střelou.
  • Povodně: Pokud se ocitnete v oblasti, kde hrozí záplavy nebo prudké povodně, přesunujte se co nejvýše. Vyhněte se suterénům nebo přízemním místnostem, které mohou být rychle zaplaveny. Nejlepší volbou je vyšší patro nebo podkroví. Zkontrolujte si možnosti úniku na střechu nebo jinou bezpečnou oblast, pokud by hladina vody nebezpečně stoupla.
  • Požár: Pokud hrozí požár a nemůžete se evakuovat, vyhledejte bezpečný úkryt v místnosti, co nejdále od zdroje ohně, ideálně blízko únikového východu. Zavřete dveře mezi sebou a ohněm a ucpěte škvíry mokrým ručníkem nebo látkou, aby se omezil přísun kouře. Zůstaňte při zemi, kde je nejméně kouře, a zakryjte si nos a ústa vlhkým hadříkem nebo ručníkem, abyste mohli lépe dýchat a snížili vdechování kouře.

V neposlední řadě

Během živelní události, jako je povodeň, tornádo, orkán nebo požár, se může stát, že budete muset poskytnout první pomoc dříve, než se k vám dostanou záchranáři. Znalost základních postupů první pomoci je klíčová pro zachování zdraví a záchranu života. Každá domácnost by měla být vybavena základní lékárničkou, která obsahuje obvazy, sterilní gázy, náplasti, dezinfekční prostředky, nůžky, rukavice, trojcípé šátky, léky proti bolesti a případně i resuscitační roušku. Je důležité, aby všichni členové rodiny měli alespoň základní znalosti první pomoci. Zde jsou klíčové zásady a postupy, které byste měli znát:

1. Ošetření krvácení: Pokud někdo silně krvácí, je důležité co nejdříve zastavit krvácení. Použijte čistý obvaz nebo látku a pevně ji přitiskněte na ránu. Udržujte tlak na ráně a snažte se zvednout postiženou končetinu nad úroveň srdce, pokud je to možné. Nikdy neodstraňujte obvaz, pokud prosakuje, ale přiložte další vrstvu.

2. Resuscitace: Pokud osoba nereaguje a nedýchá normálně, je nutné zahájit resuscitaci. Postupujte podle pravidla „30:2“ – 30 stlačení hrudníku následovaných 2 vdechy. Ruce umístěte do středu hrudníku a stlačujte pevně a rychle, přibližně 100–120 stlačení za minutu. Pokud nejste vyškoleni v dýchání z úst do úst, pokračujte pouze ve stlačování hrudníku.

3. Ošetření zlomenin a vymknutí: Pokud máte podezření na zlomeninu nebo vymknutí, snažte se postiženou končetinu udržet v klidu a nepohybovat s ní. Imobilizujte ji pomocí dlahy nebo improvizovaných prostředků, jako jsou pevné dřevěné tyče, a připevněte je obvazy nebo látkami. Vyvarujte se manipulaci se zraněním, pokud nejste proškoleni.

4. Popáleniny: Pokud dojde k popálení, je důležité rychle ochladit postiženou oblast tekoucí studenou vodou po dobu alespoň 10–20 minut. Nepoužívejte led ani ledové obklady, protože mohou poškodit tkáň. Po ochlazení zakryjte ránu sterilním obvazem nebo čistým hadříkem. Nikdy na popáleninu neaplikujte máslo, oleje nebo jiné domácí prostředky.

5.  Zastavení šoku: Po těžkém úrazu může dojít k šoku, který je život ohrožující stav. Postiženou osobu položte na záda, pokud to zranění dovoluje, a zvedněte jí nohy nad úroveň srdce, abyste podpořili krevní oběh. Udržujte ji v teple a klidu a snažte se ji nepřemísťovat, pokud to není nezbytné.

6. Zajištění dýchacích cest: Pokud je osoba v bezvědomí, ale dýchá, je důležité zajistit, aby její dýchací cesty byly průchodné. Položte ji na bok do stabilizované polohy a udržujte její hlavu v rovině s tělem. Zkontrolujte, zda v ústech nejsou žádné překážky, a pokud ano, opatrně je odstraňte.

Allianz

0