České televize představí život Bedřicha Smetany, Vltavu nazpíval i Karel Gott

Jana Černá

Film o Bedřichu Smetanovi | Foto: Lukáš Oujeský
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Podzimní program České televize představí život Bedřicha Smetany, pokračování minisérie Docent i třináctou řadu StarDance. Významný český skladatel se narodil se 2. března 1824 v Litomyšli a zemřel 12. května 1884 v Praze. Je považován za otce české národní hudby a jednoho z nejvýznamnějších skladatelů romantické éry. Jeho nejznámější díla zahrnují operu Prodaná nevěsta, která je považována za vrchol české operní tvorby, a cyklus symfonických básní Má vlast, včetně slavné skladby Vltava. Právě tu nazpíval také pro německý televizní pořad kdysi Karel Gott.

Osud světoznámého českého skladatele prožije Václav Neužil v dobovém dramatu Smetana. Po boku mu bude stát Sarah Haváčová v roli Betty Smetanové. „Dnes Bedřicha Smetanu považujeme za nezpochybnitelný symbol české hudby, ale za svého života musel čelit docela intenzivní kritice a o svou pozici musel bojovat. Snažíme se ho vykreslit jako živelného, senzitivního člověka plného emocí i jako sebevědomého hudebního génia,“ říká režisér Marek Najbrt. Hraný film doplní také dokument Tajemství života Bedřicha Smetany, ve kterém titulní roli ztvárňuje Petr Lněnička.

Podzimní dny zpříjemní také nové dokumentární cykly na ČT art. Hledáčkem kamery budou mít diváci možnost poznat práci nejvýznamnějších tuzemských kameramanů v šestidílném seriálu Vidět filmem, Ikony českého designu připomenou předměty minulého století patřící do každé domácnosti, David Vávra se vydá po Šumných stopách ve Švýcarsku a ukáže tamní stavby českých architektů.

ČT , D a ART představí dětem oblasti, ve kterých jako národ vynikáme a jsou pro nás typické, a to prostřednictvím seriálu My se máme! s moderátorem Danielem Stachem. Důležitost mezigeneračních vztahů i zajímavosti o přírodě vyzdvihne pořad Můj dědeček zálesák. Návod na samostatné zvládání praktických dovedností ze života nabídne série Hravě to zvládneme, a jak nejlépe udržovat vztahy se spolužáky, vyučujícími i rodiči, poradí Elin supertajný deník.

Česká televize, VIPosobnosti.cz

0