Bájný Vyšehrad a jeho malebný přívoz

Jana Černá

Malebný přívoz Vyšehrad / Foto: Vysehradskej.cz
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

První písemné záznamy o pradávném Vyšehradě a magické skále nad řekou Vltavou pocházejí z roku 1070. Toto historií protkané místo bylo osídleno již v nejstarších dobách a vážou se k němu růszné pověsti.

Podle bájí a pověstí byl Vyšehrad sídlem Kroka, kněžny Libuše a Přemysla, který byl zakladatelem první vládnoucí dynastie v Čechách a jeho následníků. V polovině 10. století zde byly raženy denáry knížete Boleslava II.Po roce 1140 se panovníci přestěhovali na Pražský hrad.  Když přichází do Čech panovat císař Karla IV. (1346-1378), zapomenutý Vyšehrad se po založení Nového Města (1348) stává sopučástí opevnění, obrany Prahy.

V roce 1448 proniklo na Vyšehrad bez boje vojsko Jiřího z Poděbrad pozdějšího českého krále. Ten se tak zmocnil celé tehdejší Prahy. Po několika letech byl vydán výnos o možnosti získání parcel zdarma a zproštění od daní pro ty, kteří si zde postaví nový dům nebo opraví polozbořený.

Vyšehrad s tunelem | Foto: Alena Šulcová

Na úpatí skály pod Vyšehradem stál malebný domek. Jeho majitel, převozník převážel na svých lodičkách lidi z vnitřní Prahy do osad za Vyšehradem. Dnes jsou známé jako Podolí, Modřany.V letech 1902- 1905 zde byl do těchto dnes již pražských čtvrtí proražen tunel, a tak zástavba domků nenávratně zmizela.

Starapraha.cz /VIPosobnosti.cz

0